Hoe groot wordt de wortelkluit van de kalebas?

Heeft iemand veel verstand van kalebassen? Ik heb laatst verschillende soorten dippers gekocht. Ze kiemden al snel, heb ze verspeend en ze staan nu in potjes in mijn (koude) kas. Ik en vraag me af hoe groot de wortelkluit wordt, m.a.w. moet(en) de pot(ten) waarin ik ze straks verpoot diep zijn of is dat niet nodig? Kan ik bv ook een brede, niet zo'n diepe pot gebruiken en daar een stuk of 2 of 3 naast elkaar planten?
Ik wil een paar in de kas laten groeien en een paar buiten. Ik heb ook al een boog om ze tegenop te laten groeien. Schaf binnenkort meerdere bogen aan uiteraard.
Meerdere tips zijn ook welkom hoor!
Ik vind niet zo heel veel info over dit soort kalebas, vandaar mijn vraag hier.

Weet jij het antwoord?

/2500

Kalebassen, pompoenen, courgettes en komkommers zijn zeer oude cultuurgewassen en vormen samen een familie. Enkele decennia terug vond je heel veel van deze gewassen wild groeiend uitgestrooid op de composthopen van boerderijen en grote tuinen. Belangrijkste reden was de bijzonder vruchtbare omgeving, de grote groeiruimte en de vochtige grond. De planten groeien hard en hebben grote kluiten. Als je de kluiten beknelt in te kleine potten zal de opbrengst ook niet zo groot zijn en de vruchten ook kleiner.. Mooiste is om de lange strengen een beetje te geleiden zodat straks de vruchten kunnen hangen. dan krijgen ze de mooiste vormen.

Bronnen:
https://www.tuinadvies.nl/artikels/pompoen...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kalebas

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100