heeft wondpasta voor bomen zin?

mijn zoontje heeft per ongeluk de bast van een eikenboom beschadigt, nu willen we hem, als leermomentje, de boom laten verzorgen met wondpasta. Nu zag ik ergens dat je de wond beter open kan laten om genezing te bevorderen; wat is wijsheid?

Weet jij het antwoord?

/2500

Wondpasta is bedoeld voor snoeiwonden (van gezaagde of geknipte takken) van met name fruitbomen. Een beschadiging van de schors van een eik hoeft echt niet met wondpasta te worden behandeld. Laat de boom het zelf oplossen. Afhankelijk van de dikte van de schors en de grootte en diepte van de beschadiging blijft er mogelijk een litteken te zien op de boom. Wijs je zoontje daar later nog eens op. Dat is wellicht een betere leermethode om met bomen om te gaan dan hem te leren dat een beschadiging aan een boom 'ongedaan' gemaakt kan worden door er iets op te smeren.

De praktijk heeft uitgewezen dat het afdekken van snoeiwonden met een wondpasta, geen enkel nut heeft. Vroeger wat het ook nog eens behoorlijk giftig spul, maar mogelijk is dat tegenwoordig niet meer zo. De wond open laten is dus inderdaad het beste. Vertel hem in ieder geval, dat de sapstroom vanuit de wortels, door het hout omhoog gaat en via het schors weer omlaag. Een beschadiging is dus altijd een verstoring van de sapstroom.

Toegevoegd op 06 maart 2018 20:49: tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100