Mondelinge uitleg anders dan schriftelijk getekend contract, is dat geldig?

We hebben een garagebox gekocht, met een koopcontract. Het contract is van tevoren besproken, waarin gezegd is dat de kosten voor de koper zijn. Het contract in de email zegt echter dat de kosten voor de verkoper zijn, en dat schriftelijke contract is door zowel koper als verkoper getekend.

Er is dus een schriftelijke overeenkomst, maar die is anders dan de uitleg/bespreking daarvan. Wij als kopers zijn natuurlijk blij, maar is er iets wat de verkoper hier tegen kan doen om dat toch ongedaan te maken?

Weet jij het antwoord?

/2500

De laatste overeenkomst geldt, ongeacht of dat op papier staat of niet. Dat wordt pas van belang als je iets moet bewijzen. Nu is het getekende contract van na de mondelinge afspraak, dus dat kan geen probleem zijn. Dat is pas anders als een contractpartij zich heeft vergist,en de wederpartij dat had moeten beseffen. Dit zou dus een twijfelgeval kunnen zijn, omdat je immers iets anders had besproken dan dat er in het document stond. Anderzijds ben jij niet degene die het contract heeft opgesteld, dus dat daar per abuis iets instaat hoeft jou niet tegengeworpen te worden. Als je geen ruzie en vertraging wilt zou mijn suggestie zijn om het contract aan te houden,en als-tie heel hard haat piepen voorstellen om het verschil te delen. Stukje toelichting: zodra je een afspraak hebt met elkaar is dat een contract. Als je het opschrijft en ondertekent is dat de akte van het contract. Terwille van de bewijskracht van je afspraken. Het is een wijdverbreid misverstand dat je geen bindende afspraken hebt zolang je niet hebt getekend. Soms eist de wet een document, maar dat is een uitzondering (t.b.v. bescherming van een zwakkere partij) op de regel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100