Wat als je opgeroepen word voor assisenjury?

Stel dat ik opgeroepen word voor de assisenjury, maar:

-Ik heb geen zin en ik wil niet gaan? Hier staat dat het verplicht is, maar wat als ik niet ga? Wat is mijn straf dan?

-Ik ben voor een jaar op wereldreis, maar na 2 maanden krijg ik deze oproep. Wat nu? Ik kan toch moeilijk die hele reis afschaffen voor zo´n stomme oproep?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is verplicht. Niet gaan kan je een boete van 50 tot 1000 euro opleveren. Elke 4 jaar wordt er een lijst opgesteld van burgers, door het lot aangewezen. Dit zijn de kandidaat-juryleden. Als je op die lijst staat zou ik je vakantiedata melden aan de voorzitter zodra je die hebt bepaald. Als dan een assisesproces wordt voorbereid worden van die lijst 60 personen mensen aangewezen. Dit gebeurt tenminste 2 dagen voor het proces. Dan mag je nog een verzoek om vrijstelling richten aan de voorzitter. Die beslist dan of je vrijstelling krijgt. Als je geen vrijstelling krijgt is nog steeds niet zeker of je feitelijk wordt opgeroepen. Uit al de kandidaat-juryleden die géén vrijstelling hebben moet namelijk alsnog worden geloot wie daadwerkelijk in de 12-hoofdige assisenjury zal zitten. Als je daar in zit en dan nog weigert kun je dus zo een boete krijgen.

Toegevoegd op 24 mei 2018 20:17: tekst
Bronnen:
https://justitie.belgium.be/nl/themas_en_d...

De kans dat iemand opgeroepen wordt als kandidaat-jurylid bij een proces in een van de Belgische hoven, tijdens het maken van een wereldreis is nihil. Als u weet dat u opgeroepen kan worden om te zetelen in een assisenjury en u gaat een wereldreis maken dan dient u dit te melden aan de Voorzitter van het Hof. U krijgt dan antwoord van de griffie die uw argumenten aanvaardt of verwerpt. Het hof van assisen bestaat uit drie beroepsmagistraten, bijgestaan door een jury van twaalf burgers die door het lot worden aangewezen. De jury wordt voor elk assisenproces opnieuw samengesteld. Er vindt om de vier jaar een loting plaats in een (theoretisch) openbare zitting van de rechtbank van eerste aanleg van het gerechtelijk arrondissement waarin zich het assisenhof bevindt (op Tongeren na is dat steeds de provinciehoofdstad). Op basis van de kieslijsten van de hele provincie wordt een selectie gemaakt van Belgen tussen 30 en 60 jaar die de komende vier jaar opgeroepen kunnen worden om te zetelen in een assisenjury. Op die lijst staan burgers die ingeschreven zijn in het kiezersregister de burgerlijke en politieke rechten genieten tussen 28 en 65 jaar oud zijn kunnen lezen en schrijven geen strafrechtelijke veroordeling tot een gevangenisstraf van meer dan vier maanden of tot een werkstraf van meer dan 60 uur hebben opgelopen. U weet dus ruim van tevoren of u op de kieslijst staat.U kunt met het maken van een wereldreis hier rekening mee houden en het de gemeente schriftelijk meedelen. Een eventuele oproep komt namelijk niet uit de lucht vallen. Hebt u onverhoopt toch een oproep gekregen dan dient u om vrijgesteld te worden, de toelating te vragen aan de voorzitter van het hof die oordeelt op basis van de redenen die u aanhaalt om niet te zetelen. Bv. een voorgenomen wereldreis. U krijgt dan antwoord van de griffie die uw argumenten aanvaardt of verwerpt. Bij verwerping dient u zich in geval op de aangegeven dag melde op de rechtbank. U kunt uw bezwaren nogmaals uiteenzetten en het hof zal dan beslissen of u wordt vrijgesteld. In het uiterste geval is er nog de onsympathieke mogelijkheid om te weigeren de eed af te leggen of zonder toelating het proces te verlaten. U riskeert dan wel een hoge boete die kan oplopen tot € 5.000,--. Het is maar net wat de voorgenomen wereldreis u waard is. Mede-Jurylid van een hof van assisen is een verantwoordelijkheid die ik eigenlijk niet eens in de handen wil leggen van iemand die het maar een stomme oproep vindt.

Toegevoegd op 24 mei 2018 20:41: tekst
Bronnen:
http://www.politics.be/nieuws/4975/
https://justitie.belgium.be/sites/default/...
http://www.alleverzekeringen.be/student/SA...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100