Mag een autohandelaar om je rijbewijs (of ander ID bewijs) achter te laten als je een proefrit maakt?

Bij het maken van een proefrit, vragen autohandelaren om je rijbewijs (of ander ID bewijs) bij de verkoper achter te laten. Ik snap dat zij een zekerheid willen hebben dat de auto terug komt, maar mogen ze dit wettelijk eisen? Het rijk geeft aan dat je niet zomaar je ID-bewijs moet achter laten, dat je voorzichtig moet zijn met je prive-gegevens. Door het ID-bewijs achter te laten, loop je een gigantisch risico, velen malen groter dan de kosten van een auto (ook als is het een vrij nieuwe).
Er is in de vraag kennelijk wat onduidelijkheid. De vraag gaat inderdaad alleen over het afgeven van het origineel.
Echter, de achterliggende vraag die ik eigenlijk stel (en ja, het is mijn fout dat ik dat niet zo gedaan heb) is wat een autohandelaar wel en niet mag bij het maken van een proefrit m.b.t. het legitimatiebewijs dat ze willen zien / innemen / kopieren / iets anders dat ik niet genoemd heb.
Dus mocht er een duidelijk antwoord zijn m.b.t. van het maken van kopieen (waaruit bijv al blijkt dat het afgeven helemaal uit den boze is), lijkt me dat een zeer waardevolle aanvulling voor deze kennisdatabank.

Toegevoegd op 05 mei 2018 19:22: omschrijving

Weet jij het antwoord?

/2500

Er is een verschil tussen een autohandelaar en een Bovag-lid garagebedrijf Wie mag vragen om een kopie paspoort? De volgende instanties mogen om een kopie van uw paspoort vragen: overheid, banken, notarissen, casino's en zorgverleners zoals apotheek, huisarts, zorgverzekeraar. \Wie mogen niet om een kopie van het paspoort vragen: verhuurbedrijven, hotels, telecomaanbieders. Die mogen wel inzage vragen om na te gaan wie u bent en enkele gegevens noteren, maar ze mogen geen kopie maken. . De instanties die hier wel om mogen vragen, moeten de data veilig opslaan en na verloop van tijd (maximaal vijf jaar) verwijderen. Het burgerservicenummer (BSN) is het belangrijkste gegeven voor instanties. Voor het maken van een proefrit mag de autohandelaar/verkoper geen paspoort of kopie van een identificatiebewijs vragen. Deze mag wel bepaalde, noodzakelijke gegevens noteren. Maar nooit het BSN-nummer. Let daar dus op dat dat niet gebeurd. Houd het bewijs zelf in handen tijdens het noteren van de gegevens. Bij de verhuur van een auto of het maken van een proefrit mag een BOVAG-lid een kopie maken van een identiteitsbewijs. De pasfoto en BSN mogen niet gekopieerd worden. Na afloop van de verhuur of de proefrit moeten de gegevens worden vernietigd. Voor het maken (en verzamelen) van een kopie van identiteitsbewijzen geldt een meldplicht bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Wijs de vrager van de kopie hierop, het melden wordt nogal eens vergeten. Zowel een identiteitskaart als een paspoort zijn eigendom van de Staat. Deze mogen alleen ter beschikking van een derde worden gesteld, als daar een wettelijke verplichting toe is. Een autohandelaar heeft niet eens recht op een kopie laat staat dat een bedrijf in deze sector aan zal kunnen tonen dat er een wettelijke verplichting is tot het innemen van een origineel identificatiebewijs om wat voor reden dan ook.

Toegevoegd op 05 mei 2018 11:32: tekst
Bronnen:
http://www.justitia.nl/privacy/kopie-paspoort.html

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100