Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Mag een autohandelaar om je rijbewijs (of ander ID bewijs) achter te laten als je een proefrit maakt?

Bij het maken van een proefrit, vragen autohandelaren om je rijbewijs (of ander ID bewijs) bij de verkoper achter te laten. Ik snap dat zij een zekerheid willen hebben dat de auto terug komt, maar mogen ze dit wettelijk eisen? Het rijk geeft aan dat je niet zomaar je ID-bewijs moet achter laten, dat je voorzichtig moet zijn met je prive-gegevens. Door het ID-bewijs achter te laten, loop je een gigantisch risico, velen malen groter dan de kosten van een auto (ook als is het een vrij nieuwe).
Er is in de vraag kennelijk wat onduidelijkheid. De vraag gaat inderdaad alleen over het afgeven van het origineel.
Echter, de achterliggende vraag die ik eigenlijk stel (en ja, het is mijn fout dat ik dat niet zo gedaan heb) is wat een autohandelaar wel en niet mag bij het maken van een proefrit m.b.t. het legitimatiebewijs dat ze willen zien / innemen / kopieren / iets anders dat ik niet genoemd heb.
Dus mocht er een duidelijk antwoord zijn m.b.t. van het maken van kopieen (waaruit bijv al blijkt dat het afgeven helemaal uit den boze is), lijkt me dat een zeer waardevolle aanvulling voor deze kennisdatabank.

5 jaar geleden
in: Wetgeving
10.7K
LeonardN
5 jaar geleden
Misschien is het verstandig om even aan te geven dat je vraag niet om kopieën gaat, blijkbaar lezen mensen kopie, of staan de links zo vol van regels over kopieën dat dat maar als antwoord gegeven wordt. Ik vond overigens dit stukje: https://www.security.nl/posting/31303 dat daadwerkelijk gaat over innemen van het origineel. maar waarin ook nog steeds niet blijkt of hard gemaakt wordt dat het niet zou mogen. "Ik ken geen wettelijke regel die het tijdelijk afgeven van een identiteitsbewijs ten behoeve van toegang verbiedt. Natuurlijk moet de bewaarnemer wel zorgvuldig passen op het identiteitsbewijs, en dat gebeurt hier ook. En het bewaren moet een legitiem doel dienen, dat alleen kan worden behaald door het bewaren van het identiteitsbewijs zelf. Als een kopie genoeg is, dan mag men niet eisen dat je het origineel afgeeft. En volgens mij kun je in vrijwel alle gevallen volstaan met inkijken of met bewaren van een kopie."
Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden
Meneer Engelfriet geeft toe dat hij zich er niet in heeft verdiept of ter beschikking ook gelezen moet worden als even uit handen geven. Omdat hij het een bezemwagenvraag vond heeft hij er voor het gemak maar een betekenis aan gegeven waarvan hij dacht dat deze wel zou kloppen. Niet dus.
LeonardN
5 jaar geleden
@Thecis Ik snap wellicht waar de discussie op stuk gaat.
Ik lees sinds het begin van de vraag steeds dit als hoofdvraag: "Mag een autohandelaar *vragen* om je rijbewijs (of ander ID bewijs) achter te laten als je een proefrit maakt?"
Maar dan doe ik een aanname. Was dit wat je bedoelde te vragen?

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Er is een verschil tussen een autohandelaar en een Bovag-lid garagebedrijf

Wie mag vragen om een kopie paspoort? De volgende instanties mogen om een kopie van uw paspoort vragen: overheid, banken, notarissen, casino's en zorgverleners zoals apotheek, huisarts, zorgverzekeraar. \Wie mogen niet om een kopie van het paspoort vragen: verhuurbedrijven, hotels, telecomaanbieders. Die mogen wel inzage vragen om na te gaan wie u bent en enkele gegevens noteren, maar ze mogen geen kopie maken. . De instanties die hier wel om mogen vragen, moeten de data veilig opslaan en na verloop van tijd (maximaal vijf jaar) verwijderen. Het burgerservicenummer (BSN) is het belangrijkste gegeven voor instanties. Voor het maken van een proefrit mag de autohandelaar/verkoper geen paspoort of kopie van een identificatiebewijs vragen. Deze mag wel bepaalde, noodzakelijke gegevens noteren. Maar nooit het BSN-nummer. Let daar dus op dat dat niet gebeurd. Houd het bewijs zelf in handen tijdens het noteren van de gegevens.

Bij de verhuur van een auto of het maken van een proefrit mag een BOVAG-lid een kopie maken van een identiteitsbewijs. De pasfoto en BSN mogen niet gekopieerd worden. Na afloop van de verhuur of de proefrit moeten de gegevens worden vernietigd.
Voor het maken (en verzamelen) van een kopie van identiteitsbewijzen geldt een meldplicht bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Wijs de vrager van de kopie hierop, het melden wordt nogal eens vergeten.
Zowel een identiteitskaart als een paspoort zijn eigendom van de Staat. Deze mogen alleen ter beschikking van een derde worden gesteld, als daar een wettelijke verplichting toe is.
Een autohandelaar heeft niet eens recht op een kopie laat staat dat een bedrijf in deze sector aan zal kunnen tonen dat er een wettelijke verplichting is tot het innemen van een origineel identificatiebewijs om wat voor reden dan ook.
(Lees meer...)
Toegevoegd op 05 mei 2018 11:32: tekst
Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden
LeonardN
5 jaar geleden
De vraag gaat niet over kopieën.
SimonV
5 jaar geleden
Het is toch duidelijk dat als je geen volledige kopie mag achterlaten, het ID-bewijs zelf al helemaal niet afgegeven mag worden.
Thecis
5 jaar geleden
@LeonardM
Als je wil, kan ik gerust de vraag aanpassen dat het OOK over kopieen gaat. Das zo gedaan.
Thecis
5 jaar geleden
@JoanDArc
Dank je wederom voor dit uitgebreide antwoord. Zeer waardevol!
LeonardN
5 jaar geleden
@SimonV
Voor mij niet.
zie ook mijn reactie onder de vraag, ik betwist dat tot op zeker hoogte. Bedenk goed dat het geheel in vieren gedeeld kan worden
-Mag een bedrijf het origineel vragen?
-Mag jij het origineel afgeven?
-Mag een bedrijf het kopie innemen/bewaren?
-Mag jij een kopie afgeven?
Jullie zien allemaal vanzelfsprekendheden (als dit met ja/nee beantwoord wordt, moet dat wel met nee/ja beantwoord worden), die ik mis. "Het is toch duidelijk dat als je geen volledige kopie mag achterlaten"
Volgens mij mag jij dus wel een kopie achterlaten, maar mag een bedrijf deze niet innemen/bewaren (Wbp).
Of een bedrijf het origineel mag vragen, dat weet ik niet, dat wordt hier ook niet beantwoord (niet in mijn ogen iig).
Dat ze er geen recht op hebben leek me al wel duidelijk, maar of ze het mogen vragen en tijdelijk op mogen slaan?! Goede vraag.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding