Klopt het dat er binnen kort een nieuwe wet komt over foto's maken in het openbaar?

.
Ik hoorde van iemand dat er een nieuwe wet komt van als je foto's maakt bijvoorbeeld de openbare weg en Er staan mensen op ook al op afstand dat je ze dan niet meer mag publiceren due fotos bijvoorbeeld Bij Facebook groepen klopt dat ??

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat lijkt me zeer sterk, dan krijgen bijvoorbeeld alle nieuws reporters het nog erg moeilijk. Dit lijkt mij gewoon een broodje aap verhaal.

Ja, per 25 mei 2018 gaat de nieuwe wet in werking treden. Een deel van het huidige portretrecht wordt vervangen door nieuwe Europese regelgeving. In het kort komt het er op neer dat er specifiek toestemming gegeven moet worden voor het gebruik van foto's van jezelf of je kinderen via bijvoorbeeld social media. De nieuwe regels gelden alleen voor overheden en bedrijven, dus niet voor particulieren, scholen, sportclubs etc. Journalisten, fotografen en anderen die zich kunnen beroepen op vrijheid van meningsuiting of artistieke vrijheid, zijn ook uitgezonderd van de nieuwe regels. Garantie dat je nooit meer ergens jezelf op een foto op internet tegenkomt, heb je dus nog steeds niet. "Volgend jaar komt er een nieuwe privacywet waarmee ouders meer beschermd worden, zegt Engelfriet. "Op 25 mei gaat de nieuwe wet in werking. Daarmee worden ouders beschermd tegen overheden en bedrijven en is er niet langer sprake van stilzwijgende instemming voor het gebruiken van foto's op social media. Het was zo dat geen bezwaar maken toestemming was. Dat is niet langer zo. Toestemming moet ondubbelzinnig en specifiek zijn."

Bronnen:
https://www.rtlnieuws.nl/nederland/steeds-...
http://www.denieuwereporter.nl/2017/12/hoe...

"Klopt het dat er binnen kort een nieuwe wet komt over foto's maken in het openbaar?" Nee. er komt een nieuwe wet, dat wel, maar die gaat niet over het >maken< van foto's. De nieuwe Europese wet (AVG) gaat over organisaties die persoonsgegevens beheren en/of delen. Er staan mensen op ook al op afstand dat je ze dan niet meer mag publiceren due fotos bijvoorbeeld Bij Facebook groepen klopt dat ?? Nee, waarschijnlijk niet. De wet gaat zoals al gezegd over wat een bedrijf publiceert, wat jij als consument plaatst op social media, daar staat in die wet niets over. Zo staat er ook niets overin hoe jij als privépersoon je agenda of excelbestand met data van ooms en tantes moet bewaren.

Toegevoegd op 06 april 2018 18:52: tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100