Kent de verenigde staten (USA) voor elke staat een apart burgerlijk wetboek?

Vermoedelijk zullen die wetboeken wel veel op elkaar lijken, maar zijn ze hetzelfde of zitten er toch nog wel redelijk wat verschillen.

Zo kent dacht ik de ene staat wel het homohuwelijk en het andere niet. Maar is dat daar ook een civielrechterlijke zaak? En waar kunnen nog meer verschillen in zitten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Strikt genomen is het antwoord nee, omdat het concept 'Burgerlijk Wetboek' een uitvinding van Napoleon is; dat is ingevoerd op het vaste land van Europa, maar nooit in het Verenigd Koninkrijk of de (voormalige) koloniën, dus ook niet in de VS. Los daarvan; de Amerikaanse staten zijn in hoge mate autonoom; enigszins vergelijkbaar met de lidstaten van de EU die ook autonoom wetten maken, behalve als de EU iets heeft geregeld bij wet (verordening of of richtlijn). Dus inderdaad, het burgerlijk recht en het strafrecht zijn in elke staat apart geregeld, en er zijn daardoor allerlei grote en kleine verschillen. Voor ons zichtbare verschillen zijn homohuwelijk en doodstraf, maar er zijn bijvoorbeeld ook allerlei subtiele verschillen in de definitie van 'Grand theft' (zie link). Toegevoegd na 57 minuten: Dit geldt ook voor 'corporate law'; wetten mbt bedrijven. Zo zijn de meeste grote bedrijven officieel in Delaware gevestigd vanwege de handige wetten.

Bronnen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Delaware_Gen...
https://en.wikipedia.org/wiki/Grand_theft

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100