mag je op straat (een minieme hoeveelheid) softdrugs bij je hebben?

ik las ergens dat een jongen met drugs bij zich bekeurd is omdat het met zich meedragen van drugs - in welke hoeveelheid ook - door de APV verboden zou zijn. kan daar iets van kloppen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat ligt er dus aan volgens de APV van welke gemeente dat is; elke gemeente stelt in principe zijn eigen regels op. Maar over het algemeen mag je inderdaad niet met drugs over straat, ook niet met een heel klein beetje. Eigenlijk mag je het helemaal niet hebben, maar wordt het gedoogd ; binnen de koffieshop of thuis. Wat natuurlijk vreemd is, want je zult het toch van punt a naar punt b moeten brengen, maar DAT mag dus vaak niet. In de praktijk zul je 5 gram of minder (een hoeveelheid die nadrukkelijk bestemd of geschikt is voor eigen gebruik) niet in de problemen komen. Maar in sommige gemeenten of gebieden -afhankelijk van de plaatselijk geldende APV - dus wel; dan wordt het niet gedoogd en ga je op de bon.

Bronnen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/d...

De regels rondom drugsgebruik en -bezit. In Nederland is het voor iedereen verboden om drugs te hebben. Als je jonger bent dan 18 jaar is het kopen, bezitten en/of verkopen van (soft)drugs altijd strafbaar. Er is een uitzondering gemaakt voor mensen die ouder zijn dan 18 jaar. Voor hen geldt dat zij bij ontdekking van het bij zich hebben van een kleine hoeveelheid softdrugs(alleen voor eigen gebruik, maximaal vijf gram) geen boete krijgen maar het wel in moeten leveren. Het gedoogbeleid betekent dat niet altijd actief opgespoord of vervolgd wordt door het OM. Echter, bij ontdekking worden de drugs altijd ingenomen, elke gram! Alleen bij max 5 gram wordt men niet vervolgd (geldt voor 18jaar en ouder) Het is niet de APV die deze heeft bepaald, alle regels en straffen die te maken hebben met drugs staan in de Opiumwet. Ondanks dat een minimaal softdrugsbezit voor personen van 18jaar en ouder niet strafbaar is, kunnen gemeente in een Algemene Plaatselijke Verordening (APV) opnemen dat drugsgebruik in aangewezen gebieden wel strafbaar is. Gebruikt men softdrugs op die plekken dan kan men worden aangehouden of een boete krijgen. Toegevoegd na 22 minuten: In het strafrecht bestaat het opportuniteitsbeginsel, ook wel gedoogbeleid genoemd. Dit houdt in dat het Openbaar Ministerie kan afzien van vervolging van strafbare feiten als daarmee een hoger algemeen maatschappelijk belang wordt gediend. Voor het drugsbeleid is dit de volksgezondheid en de openbare orde.

Bronnen:
http://www.judex.nl/rechtsgebied/strafrech...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100