Wat zijn de consequenties van 6 weken zonder geldig ID bewijs?

Mijn zoons id bewijs verloopt ongeveer zes weken voor hij 18 wordt. Als hij 18 is koopt hij een idbewijs wat tien jaar geldig is, als hij dat nog doet als hij 17 is is het maar vijf jaar geldig (maar wel goedkoper).

Wat zijn de consequenties van zes weken zonder geldig ID bewijs rondlopen in Nederland zonder dat je in die tijd naar het buitenland gaat en zonder dat je toevallig wordt aangehouden.

Nogmaals: het gaat er mij dus om wat er gebeurd als die weken niet toevallig naar zijn idbewijs wordt gevraagd op straat, hij het niet nodig heeft om ergens in te komen, met het OV te gaan en niet naar het buitenland hoeft. Wat zijn dán nog de consequenties?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je moet je altijd kunnen identificeren bent met een van de volgende documenten: Nederlands paspoort of een paspoort of id-kaart van de landen van de EU en de EER. Nederlandse identiteitskaart; Nederlands reisdocument voor vluchtelingen; Nederlands reisdocument voor vreemdelingen; Verblijfsdocumenten en W-document; Rijbewijs (in sommige gevallen). Mensen die tijdelijk geen identiteitsbewijs hebben, bijvoorbeeld omdat ze dit zijn kwijtgeraakt, lopen het risico dat zij niet aan de identificatieplicht voldoen. Iemand die tijdelijk zijn identiteitsbewijs kwijt is, moet zich kunnen identificeren met een ander geldig identiteitsbewijs. Als u geen origineel en geldig identiteitsbewijs kunt of wilt laten zien, bent u strafbaar. U loopt dan het risico dat u naar het politiebureau moet of dat u een boete krijgt. Toegevoegd na 5 minuten: Alleen bepaalde toezichthouders mogen om jou identiteitsbewijs vragen. Zoals politieagenten of de conducteur. Als hun vragen on identificatie kan je dus een probleem krijgen als je geen identificatie hebt.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/pa...
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/pa...

Er zijn geen bezwaren tegen het niet hebben van een ID bewijs, al heb je op straat en in openbare gelegenheden wel een ID, of soort gelijk document nodig om aan te tonen dat jij bent, wie jij zegt dat je bent. Een rijbewijs, of paspoort zijn goede alternatieven hiervoor. Heeft hij geen van deze, dan zijn er wel een aantal beperkingen, hij kan geen bankrekening openen, of zich inschrijven bij het UWV, ook het zich inschrijven voor een opleiding kan lastig worden, er zullen meer bedrijven of instanties zijn die deze documenten vereisen voordat je er gebruik van kunt maken.

Bronnen:
http://advocare.home.xs4all.nl/folder35.ht...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100