Waarom worden ouders van een verkrachtte minderjarige verplicht ingelicht ?

Deze vraag n.a.v. http://www.goeievraag.nl/maatschappij/wetgeving/vraag/548132/vriendin-verkracht-durft-aangifte

De gevolgen van een verkrachting van een minderjarig meisje zijn groot. Niets liever dan dat de daders gepakt worden.

Maar in sommige gevallen worden de gevolgen voor datzelfde meisje nóg groter als ook ouders en familie er achter komen. En sommige meisjes schamen zich gewoon.

M.a.w. er zijn goede redenen waarom zo'n kind soms niet wil dat haar ouders van het gebeuren op de hoogte worden gesteld. Waarom kan een kind in een dergelijk geval niet op privacy rekenen en laten we de dader liever rond lopen doordat er geen aangifte gedaan wordt ?

Ik begrijp dat ouders in veel gevallen ook een goede steun kunnen zijn, maar het VERPLICHTENDE karakter van het inlichten van ouders maakt ook dat sommige meisjes dan maar helemaal géén aangifte doen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als een minderjarige aangifte doet en de minderjarige is hiertoe volledig bevoegd dan is de politie niet wettelijk verplicht de ouders van het slachtoffer of van de aangeefster op de hoogte te stellen. Er zijn omstandigheden te bedenken dat het inlichten van de ouders door de politie zelfs een onrechtmatige daad wordt gezien. Het slachtoffer kan schade leiden als de politie de ouders informeert. De aangeef(ster) kan, zoals iedereen die denkt iets te vrezen hebben n.a.v. de aangifte, vragen om de personalia en/of adres in het proces-verbaal op te nemen. Mocht zij als getuige worden gehoord dan kan zij afhankelijk van de dreiging om volledige of beperkte anonimiteit vragen. Toegevoegd na 9 minuten: Waar het hier bij de vraag over gaat is een zgn Klachtdelict. Dan heeft men te maken met een Klachtgerechtigde. Degene tegen wie het feit is begaan is de klachtgerechtigde (díe alleen kan binnen acht dagen na de dag van de indiening van de klacht deze intrekken). Als een klachtgerechtigde jonger is dan 16jaar moet de wettelijke vertegenwoordiger de klacht indienen en eventueel intrekken. Toegevoegd na 2 dagen: Ik zie nu dat het belangrijke woord "niet" is weggevallen in de volgende zin. De aangeef(ster) kan, zoals iedereen die denkt iets te vrezen hebben n.a.v. de aangifte, vragen om de personalia en/of adres NIET in het proces-verbaal op te nemen. Een aangifte, ook die telefonisch gedaan is, kan formeel niet ingetrokken worden. Het kan alleen via een schriftelijke aanvraag bij de officier van Justitie om de zaak te seponeren. Hij hoeft daar geen gevolg aan te geven. Men kan alleen een aangifte van een zgn Klachtdelict intrekken. Vandaar mijn extra toevoeging inzake intrekking Klachtdelict.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100