Wat zijn "Punten in Flensburg"?

Volgend op een vorige vraag over het risico op een bekeuring in Duitsland als je geen milieusticker op je auto hebt, waar deze wel verplicht zijn, hadden enkele beantwoorders het over dat ik naast een boete een punt in Flensburg zou krijgen.
Ik gok dat dat een soortement van punten-rijbewijs systeem is, maar dat weet ik niet zeker.

Mijn vraag is dus: Wat zijn punten in Flensburg en aanvullend zou ik dan ook graag weten of die punten ook voor niet-Duitsers gelden en of ze als je het echt bont maakt dan ook je rijbewijs zou kunnen verliezen (aangezien ik met weggebruikers wel eens gehoord heb, dat ze rijbewijzen van buitenlanders niet in kunnen nemen).

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Op het plegen van overtredingen en strafbare feiten in het verkeer in Duitsland staan niet alleen een geldboete en/of een rijverbod als sanctie, maar de overtreder krijgt naar gelang de ernst van de overtreding ook een aantal punten die geregistreerd worden bij het "kraftfahrtbundesambt" te Flensburg. Heeft men 8 punten verzameld, dan volgt er een waarschuwing. Heeft men 14 punten verzameld, dan wordt men verplicht een nascholingscursus te volgen. ( een soort huftercursus) Indien men niet slaagt voor deze cursus, of men neemt niet deel aan deze cursus, dan wordt de rijbevoegdheid voor Duitsland ingetrokken. Niet voor tijdelijk maar definitief. Heeft men 18 punten verzameld is de rijbevoegdheid definitief voorbij in Duitsland. Zo levert een snelheidsovertreding 1 of 2 punten op. Maar rijden door rood licht levert al 3 punten op. Doorrijden na een aanrijding ( zg. fahrerflucht ) levert meteen al 7 punten op. Bij lichte overtredingen blijven deze punten 2 jaar geregistreerd staan en begint daarna weer bij 0. Bij strafbare feiten ( dit zijn overtredingen waarbij anderen mensen gevaar hebben gelopen) is deze periode 5 jaar. Ook wij als buitenlander kunnen in deze Flensburger registratie terecht komen. Hoewel ons rijbewijs daar niet in beslag kan worden genomen, is het dus wel mogelijk om een rijverbod opgelegd te krijgen. Met ingang van het nieuwe jaar worden er enkele dingen in dit puntensysteem veranderd. In bepaalde opzichten wordt het strenger. Het lijkt mij verder niet zo relevant om daar nu verder op in te gaan.

punten in Flensburg zijn inderdaad strafpunten die gelden voor de onder andere Duitse rijbewijzen tellen,maar ook buitenlanders krijgen die punten. de Duitse overheid kan je Nederlandse rijbewijs weliswaar niet afnemen, maar je wel de rijbevoegdheid voor het Duitse wegennet ontzeggen en daarmee een hogere boete opleggen, voor de vrijgave van de rijbevoegdheid kan de overheid hier een psychologische test ,cursussen in agressiebeheersing,of andere maatregelen opleggen,alles zelf te betalen en zonder subsidie ,de kosten kunnen oplopen tot meerdere duizende euro's. zonder de bevestigde maatregelen krijg je de rijbevoegdheid niet terug. Het puntensysteem word per 1-1-2014 aangepast en vanaf die datum gelden er nieuwe regels en zijn minder punten nodig voor onttrekking van het rijbewijs.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100