Opgegeven voor een vakantie, dit wil ik afzeggen, nu worden er kosten in rekening gebracht, mag dit in dit geval?

Ik heb mij vorige maand opgegeven voor een vakantie, bij iemand die dat voor een grote groep zou regelen (via Facebook). Hier heb ik geen bevestiging van gehad en ik heb ook nog niet betaald. Nu staat er ineens een bericht dat er bij annulering kosten in rekening worden gebracht. Vanaf dit moment, dus de mensen die gisteren hebben afgezegd hoeven dat niet. Ook heeft niemand de optie gekregen een annuleringsverzekering af te sluiten. De annuleringskosten betreffen de helft van de reissom.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, dit mag niet. Het moet van tevoren duidelijk zijn of er annuleringskosten zijn en wanneer deze van toepassing zijn. Je hebt in feite een soort contract afgesloten, wat de wederpartij nadien verandert en dat kan niet. Dus tenzij er duidelijk is gemaakt dat er annuleringskosten zijn, heeft de organisator nergens recht op.

Formeel is het zo, dat eerst gepeild wordt wie interesse heeft voor een vakantie. Dan wordt er gereserveerd. Deze reservering wordt om gezet in een boeking. Nu mag er reserveringskosten in rekening gebracht worden. Maar af het moment van boeking, dus het plaatsen van de optie in definitieve afspraak heb je rechten, maar ook plichten. In dit geval is alleen meld dat je interesse had, dus je heb in getekend op een optie om mee te gaan op de vakantie. Maar er is geen bericht gekomen dat er plek was. Dus de reservering is niet om gezet in een boeking. Dus geen rechten, maar ook geen plichten. En tijdens de wedstrijd mag men niet de regels veranderen. Wel is het handig om vooraf te communiceren over de regels en de regels met terugwerkende kracht te laten gelden kan alleen in uitzonderlijke gevallen. In dit geval als de organisator veel kosten maakt vooraf en het blijkt dat er niets afgesproken is over wie voor de kosten op draait, dan mag een bijdrage van de kosten gevraagd worden van de mensen die afzeggen. Maar dan moet vooraf duidelijk zijn dat de groep vooraf akkoord is gegaan dan de organisator niet alleen op draait voor de kosten. Een ander model is dat op basis van aantal mensen die zich opgegeven heeft een aantal kamers geboekt worden zonder dat vooraf duidelijk wie wel en niet mee gaan. En daarna wordt de kosten verdeelt over de mensen die definitief mee gaan en de mensen die zich opgegeven hebben maar afgezegd hebben. Deze hadden het recht om mee te gaan, maar hebben er niet van gebruik gemaakt. Vooral als de kosten van mensen die wel mee gaan wel buiten verhouding hoog wordt zou je met dit model kunnen werken. Dit is geval bij busreizen. Het huren van een bus is duur, maar als het deelt door 20 personen dan is het wel te doen. Maar niet voor 5 personen als gerekende hebt op 25 personen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100