bekeuring voor snelheid, geen foto, er nooit geweest, kan dat?

Mijn schoonzoon heeft een bekeuring gekregen die er niet om liegt: 47 kilometer te hard binnen de bebouwde kom, 620 euro. Alleen... hij werkte die dag gewoon en de auto stond voor de deur. Dus heeft hij het CJIB gebeld. Die kunnen er weinig aan doen zeggen ze. Je moet het maar voor laten komen. Op de vraag of ze die foto dan nog eens konden bekijken, zeiden ze dat er geen foto van is. De overtreding is op een andere manier vastgesteld. Welke manier willen ze ook niks over zeggen. Kan dit allemaal?
Je kunt je voorstellen dat de paniek compleet is, want als er een ander met zijn kenteken rond rijdt, is dit het begin van een heleboel ellende natuurlijk.
Er moet toch een foto van zo'n overtreding zijn?

Toegevoegd na 1 minuut:
De overtreding vond 25 kilometer van zijn woonplaats plaats. Hij is daar absoluut niet geweest die dag, en heeft zijn auto ook zeker niet uitgeleend.

Toegevoegd na 1 dag:
Inmiddels is bekend dat het met een lasergun is geconstateerd. De agent had in het drukke verkeer geen mogelijkheid de auto staande te houden, dus hebben ze hem laten rijden. Mijn schoonzoon heeft gisteren direct zijn auto verkocht aan een handelaar, want dit gaat een drama worden. Er rijdt dus gewoon iemand met zijn platen rondt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is heel simpel. Je schrijft een bezwaarschrift en vraagt het bewijs op. Als het goed is kunnen zij dit bewijs niet leveren, aangezien de overtreding niet begaan is door uw schoonzoon. Als zij wel bewijs kunnen leveren dat het de auto wel is, zal de boete toch betaald moeten worden. Alleen als u dat bewijs onderuit kunt halen is er dan nog kans dat de boete vervalt.

Als uw schoonzoon kan bewijzen (onder andere door meerdere getuigenverklaringen) dat de auto die dag niet gereden heeft op die plek en op dat tijdstip bestaat er een gerede kans dat hij van strafvervolging wordt ontslagen. Kan hij dit niet wordt het een zware dobber, de snelheid kan namelijk ook geconstateerd zijn door een agent met lasergun of door een onopvallende politieauto die een trajectmeting heeft verricht. Eerlijk gezegd zie ik het somber in en verwacht dat uw schoonzoon de boete moet betalen.

Juridisch gezien moet er een bezwaarprocedure worden gevolgd om onder de boete uit te komen. Dus in dit geval gewoon voor laten komen. Indien de zaak wordt gewonnen moet je ook geen proceskosten betalen. Normaliter kun je geen bekeuring krijgen voor een overtreding die niet is begaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100