Wat voor boete als je rijdt direct nadat je geslaagd bent?

Als je je praktijkexamen met succes hebt afgelegd en een paar uur later in de auto stapt, wat voor boete kun je dan krijgen?

Krijg je een boete voor het rijden zonder geldig rijbewijs of een boete voor het niet kunnen tonen van je rijbewijs? Het feit dat je een rijbewijs behaald hebt, staat namelijk vrij snel in het systeem van de RDW.

Weet jij het antwoord?

/2500

Je hebt op het moment dat je geslaagd bent nog geen rijbewijs maar een rijvaardigheidsbewijs. Pas als de gemeente het rijbewijs heeft verstrekt heb je een rijbewijs. Je hebt dus geen geldig rijbewijs en pleegt geen overtreding maar een misdrijf, de boete hiervoor wordt bepaald door de officier van justitie, er bestaat een mogelijkheid dat je naast de boete een ontzegging rijbevoegdheid krijgt voor een bepaalde duur. Bij de hoogte van de boete maar te denken aan tenminste 150Euro.

Je hoort het rijbewijs in je bezit te hebben. Je kunt dus een boete krijgen voor het rijden zonder geldig rijbewijs.

Deze vraag is al wel eens eerder gesteld volgens mij, maar om antwoord te geven op je vraag Je krijgt een boete opgelegd en rijontzegging voor 3 jaar meen ik.

Een geldig rijbewijs dien je, net als het kentekenbewijs, ten alle tijden bij je te hebben in de auto. Als je staande gehouden word moet je die kunnen tonen. Je zou er goed aan doen te wachten met rijden totdat je dat roze papiertje/pasje hebt opgehaald bij het gemeentehuis.

Rijden zonder rijbewijs. Je hebt het nog niet, je bent alleen geslaagd voor je rijexamen. Pas als je een geschikte pasfoto aanlevert, alle gegevens gecontroleerd zijn, er een stempel van de burgemeester instaat én je je netjes legitimeert bij het afhalen, heb je een rijbewijs.

Je hebt dan nog geen rijbewijs. Je hebt pas een rijbewijs vanaf de datum van afgifte. Dit is meestal ook de dag van ophalen. Je zal dus ook een bekeuring krijgen voor het rijden zonder rijbewijs. Dit is in eerste aanleg 270 euro maar wordt duurder als je vaker gepakt wordt. Ook zal de verzekering na een evt ongeval bij jou aankloppen om hun geld terug te halen. Je bent namelijk niet in het bezit van een rijbewijs, dus voldoet niet aan de polisvoorwaarden en valt dus niet in de dekking.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100