Stel je maakt een botsing met een "voorrangsvoertuig ", wie is dan schuldig in de volgende situatie?

Voorrangsvoertuig staat in mijn vraag tussen haakjes want ik zie soms ambulances rijden met alléén het zwaailicht aan.
Wat nu als ik op dat moment met mijn auto op dat ding knal omdat hij mij geen voorrang verleent op een kruispunt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je bent alleen voorrangsvoertuig als je optische én geluidssignalen voert. In jouw geval geldt de ambulance dus niet als voorrangsvoertuig en is hij dus aansprakelijk bij een aanrijding.

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0025357/geld...

an. voorrangsvoertuig: motorvoertuig dat de optische en geluidssignalen voert als bedoeld in artikel 29; Artikel 50 Weggebruikers moeten bestuurders van een voorrangsvoertuig voor laten gaan. ------------------------------------------- Zoals bovenstaande al zegt, maar nu met de juiste juridische onderbouwing erbij, is een voorrangsvoertuig een voertuig dat optische EN geluidssignalen voert. Een ambulance die alleen met blauwblauw rijdt is dus geen voorrangsvoertuig. Toch is het wel zo sjiek om die voor te laten gaan want een ambulance/brandweer/politie voert deze niet voor de koude patat. Een reden om de bellen even uit te laten kan bijvoorbeeld zijn omdat er net een belangrijk bericht over de portofoon gaat, of omdat de chauffeur denkt dat hij gezien is. In het algemeen gaat een goede ambulancechauffeur er vanuit dat hij niet gezien wordt totdat hij dit merkt. Ook als er namelijk wel met toeters en bellen gereden wordt zal er in het geval van een aanrijding een onderzoek komen. Zo is er onlangs nog een ambulancechauffeur veroordeeld omdat deze met 70 km/u door een rood verkeerslicht (8.2 seconden roodtijd) is gereden en daarbij een aanrijding veroorzaakte. Voorrangsvoertuig of niet, het verkeer mag niet in gevaar komen.

Alleen met zwaailichten aan (wat een idiote uitdrukking) is de ambulance geen voorrangsvoertuig (wat een idiote uitdrukking). Kom jij van rechts op een gelijkwaardige kruising (nou ja, laat maar), dan heb jij voorrang als je bv een auto bestuurt (dus geen kinderwagen) en moet je je verzekering het werk laten doen om je schade te verhalen. Ik verzeker je (lijkt op verzekering) dat je dit veel moeite kost, zeker als de ambulancedienst bij de zelfde maatschappij verzekerd is. Neem dus altijd een maatschappij waarbij geen ambulancediensten verzekerd zijn.

Hier zijn meerdere regels die van toepassing kunnen zijn. Als eerste heeft de ambulance enkel haar optische signalen aan, dat betekent dat hij volgens de wet niet valt onder categorie voorrangsvoertuigen. Mocht het zo zijn dat hij wel zijn optische- en geluidsignalen voert is het afhankelijk wat de normale voorrangsregel is, artikel 50 RVV. geld namelijk alleen voor alle andere bestuurders en niet voor de bestuurders van voorrangsvoertuigen, dit betekent dat in grondbeginsel de voorrangsvoertuigen zich aan de regels van de wegenverkeerswet te houden. Dit betekent dat een voorrangsvoertuig gewoon voorrang moet verlenen als een andere bestuurder art50 RVV. overtreedt en het voorrangsvoertuig volgens de wegenverkeerswet voorrang moet verlenen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100