Wie erft mijn huis? Zie extra uitleg.

Ik ben Belg uit de grensstreek met Nederland en ben voor de 2e keer gehuwd. Ik heb 3 kinderen uit mijn vorig huwelijk en 1 uit mijn tweede huwelijk. Nu heb ik zopas op eigen naam een huis gekocht in Nederland. Mijn huidige vrouw vraagt zich af wie het huis erft na mijn eventuele overlijden: zijzelf? In dat geval zou de dochter uit het tweede huwelijk als haar erfgename nadien het huis erven. Of heeft mijn huidige vrouw het levenslange vruchtgebruik en wordt het huis nadien verdeeld onder de 4 kinderen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Naar NL wetgeving en geen testament. Dan zijn je tweede vrouw en je vier kinderen de erfgenamen, ieder krijgt dus 20%. Je tweede vrouw krijgt het vruchtgebruik over het erfdeel van de vier kinderen. Als je tweede vrouw overlijdt wordt jouw erfdeel verdeeld (als er nog wat van over is) over de vier kinderen waar ze nog recht op hadden en als je tweede vrouw overlijdt gaat haar vermogen naar haar kind (het ene kind).

Dit is een kwestie waarop het Belgisch recht van toepassing is. Hoe dat luidt weet ik niet. Vraag je Belgische notaris als dat al niet behandeld is bij de notariële levering van je huis. Naar analogie van de Nederlandse bepalingen: Aangenomen dat er niet zoals in Nederland in beginsel gemeenschap van goederen is met je echtgenote. Als er een langstlevend testament is of dat dat wettelijk in België is bepaald dan erven jouw 4 kinderen. Je vrouw heeft het vruchtgebruik op wat zij na jouw overlijden verkiest en de 4 kinderen hebben terzake een vordering op haar. Wij weten uiteraard niet wat jij in je testament en huwelijksvoorwaarden regelt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100