Waarom zijn boetes voor iedereen gelijk?

Voor een arm persoon kan een boete een rib uit het lijf zijn, voor een rijk persoon is het 3x niks en deze zal dus waarschijnlijk eerder de wet overtreden dan een arm persoon omdat hem die boete toch niet zoveel uitmaakt. Waarom worden boetes niet berekend op je inkomen? (als je werkloos bent op je uitkering) dat zou namelijk veel eerlijker zijn en mensen (met veel geld) zullen minder snel de wet overtreden wat weer leid tot een veiliger Nederland in bepaalde opzichten.

Weet jij het antwoord?

/2500

In oa Zwitserland en Zweden zijn verkeersboetes idd inkomensafhankelijk. Ik denk niet dat VVD en PVV dit zien zitten.

Stel: Arme mensen moeten 7,50 boete betalen als ze door rood lopen. Ipv van de 38. Zullen mensen niet eerder door rood lopen omdat ze weten dat ze een boete krijgen die toch laag is. Zelfde als dat rijke mensen t 3x niks vinden.

Dat gebeurt niet, omdat het ook niet zo is, dat een arme 20 cent voor zijn liter halfvolle melk betaalt, en de rijke 3 Euro. Dat zou ook veel eerlijker zijn. Er zijn al veel dingen die nivellerend werken. B.v. schijven in de inkomstenbelasting, huurwaardeforfait, zorgtoeslag, huursubsidie, vermogensrendementsheffing en gemeentelijke belastingen. Blijkbaar willen we met elkaar dat wel veel, maar niet alles genivelleerd wordt. Zo is b.v. de prijs van benzine, en de hoogte van de BTW voor iedereen gelijk. Net zoals de verkeersboetes. De reden zou kunnen zijn, dat als alles wat ons geld kost, wordt ingedeeld in prijzen voor arm en rijk, het er uiteindelijk op neer komt, dat alles wel heel "eerlijk" is, en dat iedereen evenveel te besteden heeft, maar dat elke prikkel om vooruit te komen in de maatschappij verdwijnt. Niemand zal dan meer een lange (of kostbare) studie beginnen, een bijscholingscursus volgen, starten met een eigen bedrijf, of b.v. willen overwerken. Want het (extra) geld dat zoiets oplevert, gaat dan toch rechtstreeks naar de overheid.

Zo'n regeling is natuurlijk wel in te voeren, maar het zal wel een boel tijd/ geld aan administratiehandelingen kosten. Per keer moet er gekeken worden wat het inkomen in het voorgaande jaar was. Het inkomen in het lopende jaar is immers nog niet bekend. Dit is op te vragen bij de belastingdienst. Echter als er een inmiddels een grote inkomstenverandering is geweest bij de betrokkene, dan moet de betrokkene weer in bezwaar kunnen gaan. Dit alles maakt dat de administratiekosten, die ongetwijfeld doorberekend gaan worden, flink omhoog zullen gaan. Op dit moment betaal je al 6 euro administratiekosten per boete en ik denk dat niemand er op zit te wachten, dat dit nog hoger gaat worden.

Iedere Nederlander heeft zich aan de verkersregels te houden. Overtreding is overtreding.

Voor de zes Euro administratiekosten (die in werkelijkheid ongeveer 4 Euro bedragen) zou gemakkelijk de inkomstenbelastingcomputer geraadpleegd kunnen worden. Ik vind ook dat een boete een equivalent van je netto uurloon zou moeten zijn. Het is van de zotte dat een eenoudergezin met een oud barreltje perongeluk een bord niet gezien heeft en daardoor NIET op vakantie kan terwijl een "rijke "daardoor slechts de kosten van een avondje uit hoeft neer te tellen. Dus zou men boetes moeten uitdrukken in een aantal netto uurlonen. De computer van de belasting kan dergelijke bedragen volgens mij nog binnen de administratiekosten die toch al veel hoger zijn dan de werkelijke kosten kunnen berekenen. Vroeger kon je plaatsvervangende hechtenis krijgen, dan was het aantal dagen voor arm en rijk per overtreding gelijk. Dan zou dat ook bij geldboetes toe te passen moeten zijn. Dat zou het arrogante weggedrag van sommige rijke patsers aardig doen dimmen en DAT zijn vaak de brokkenmakers, die pogen door de geluidsbarriere pogen te bereken met auto's waar je qua prijs ook een huis zou kunnen kopen en bij een botsing een gordijn beschermende airbags tevoorschijn tovert en zelf veel minder kans op lichamelijke schade oploopt dan de stakker met het oude barreltje die geplet wordt onder de wielen van een vette V8 die aan het bumperkleven sloeg. Maar dat is mijn mening....

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100