Waarom denken mensen dat grootwaren huizen, bouwmarkten en andere ketens, goedkoper zijn dan vak winkels

Vaak kom ik bij de kleinere (vak) winkels en merk dat deze vaak goedkoper zijn dan de grote warenhuizen, bouwmarkten en andere grotere ketens.

Toch is het beeld dat ze goedkoop zijn, maar waarom?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Vaak gewoon omdat ze dat zeggen ; het is verrassend hoeveel mensen gewoon geloven wat je zegt, zonder zelf verder op onderzoek uit te gaan of zelfs maar te kijken. Zo zijn er nog steeds hele legers mensen die denken dat de Albert Heijn duurder is dan pakweg de Nettorama of de Aldi, terwijl die prijsvergelijkingen alleen met merkartikelen worden gedaan, en je voor de goedkopere (b- of c-merken) veel en veel goedkoper uitbent. Zo goedkoop als Euroshopper kan ik het verder in geen enkele supermarkt krijgen, hoor ! Daarnaast stunten die grote boeren vaak met mega-goedkope aanbiedingen (waar bij wijze van spreke geld bij moet), maar dat maakt niet meer uit, want de toon is gezet, en eenmaal binnen komt vanzelf die knip leeg. Als eenmaal het beeld van 'goedkoop' in iemands hoofd zit, krijg je dat er blijkbaar niet meer uit . En andersom ook niet ; Albert Heijn heeft niet voor niks nog steeds de naam van dure/duurste supermarkt, terwijl ze dat gemiddeld allang niet meer zijn. Maar voor steeds meer artikelen zijn inderdaad de bouwmarkten vele malen duurder, zeker voor kleine dingetjes. Kijk voor de grap maar eens naar een doosje schroefjes bij de Praxis vergeleken bij het zelfde aantal (losse) schroefjes bij de hardwarezaak op de hoek ; en kijk er niet raar van op als dat wel een factor 10 (!!) kan schelen.

Omdat de supermarkt goedkoper is dan de kruidenier? Ik heb ook die ervaring. Grote ketens hebben betere mogelijkheden om te stunten. Dat kan ook een rol spelen. Maar ga je voor een pakje schroeven, een contactdoos of een paar planken, zeker op maat, dan ben je bij een vakwinkel qua prijs meestal helemaal niet zo slecht af.

Hoe kom je aan dat beeld? Het ligt er maar net aan welk grootwarenhuis je bezoekt. Zo is bv de Bijenkorf aardig aan de prijs, maar de Hema is wel behoorlijk voordelig. Hetzelfde geldt voor bv een tuincentrum als Intratuin: Hartstikke duur, waar het lokale, kleine tuincentrum een stuk goedkoper is. En bv de Formido is een stuk duurdere bouwmarkt dan bv de Praxis. Ik weet zo net nogal niet of de bevolking denkt dat ze bij grootwarenhuizen goedkoper uit is. Wel weten we allemaal dat het ene warenhuis goedkoper c.q duurder is dan het andere...

Omdat deze bedrijven vaak groots adverteren met grote aanbiedingen! Zo bouwen ze dat imago op.

Warenhuizen, Bouwmarkten en Grootwinkelbedrijven kunnen groot inkopen omdat ze de ruimte hebben en op de prijs kunnen afdingen. En ze hebben een breed assortiment. De kleine grutter om de hoek heeft niet die faciliteiten en is doorgaans duurder. Daarom leggen ze ook helaas het loodje. De consument vergelijkt de prijzen op internet en gaat naar de goedkoopste aanbieder. Men kan zijn geld maar 1 keer uitgeven. Om klanten te binden verkoopt de ijzerwinkel vaak de artikelen los, maar dat is wel met tranen in de ogen. De klant heeft maar 6 schroefjes nodig uit het doosje van 10. (Dat principe van de klant nekt de kleingrutter) Dus JA de kleine winkel is duurder.

Door de grote reclamebudgetten die ze hebben kunnen ze je wijsmaken dat ze goedkoper zijn, wat dus vaak helemaal niet zo is. Of de uitstraling van de zaak, je denkt dat je in de Lidl altijd goedkoop uit bent maar dat blijkt helemaal niet waar te zijn als je vergelijkt met andere supermarkten. Nog een voorbeeldje, aardappels kopen bij de boer, miniwinkeltje, lage kosten en geen tussenhandel dus stukken goedkoper dan bij welke supermarkt dan ook.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100