hoe kan het dat er in ons klein landje zoveel verschillende dialecten\ accenten zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Misschien omdat we vroeger hier geen echte taal zoals hét Nederlands hadden, maar allerlei dialectjes die verschilden per gebied. Uiteindelijk zijn de Nederlanden samengekomen en hebben we één taal gekregen, maar is er nog veel uit die tijd gebleven.

Dialecten zijn ontstaan omdat mensen vroeger weinig contact hadden met andere delen van Nederland. Elke dorp had zijn eigen taaltje. In ons kleine landje zijn al veel dialecten, in het grote land Duitsland nog veel en veel meer. Tenslotte zal er 1 taal overblijven, het engels, maar dat maken wij niet meer mee.

Voor 1900 kwam mijn zijn/haar dorp of stad bijna niet uit, tenzij je een wereldreizier of avonturier was. Het werk was in de buurt arbeiders gingen naast de fabriek wonen, om niet zo ver te hoeven lopen. Vergeet niet dat er toen ook veel minder mensen waren (5-6 miljoen) en dat pas na 1900 door de industrialisatie sommige steden enorm groeiden met mensen van ook verderweg. Dus de taal moest een standaarvorm aannemen welke de standaardtaal van het land was.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100