Waarom hebben mensen grootheidswaan?waar komt dat vandaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is aangeleerd en nooit afgeleerd. Die mensen geloven wat hen ooit in het verleden verteld is. "Jij bent de allermooiste", "Jij bent de allerslimste", "Jij bent de allersterkste", "Jij bent de allerliefste" of zoiets dergelijks. Zij hebben dat nooit geverifieerd of gecontroleerd en geloven dat nog steeds. Dus het is aangeleerd en nooit afgeleerd.

Volgens mij is het een droom najagen waarvan je jezelf voor de gek houdt, naast je omgeving en eigenlijk zo doorzichtig is als wat. Mensen willen voor de buitenwereld meer, duurder en beter zijn dan een ander. Volgens mij krijg je het doordat anderen tegen je op gaan kijken waardoor jij denkt dat je nog groter bent. Zielig.... Doet mij denken aan mijn ex, die heeft er ook last van.

Misschien wel omdat ze een minderwaardigheidscomplex hebben en het overcompenseren door zich veel beter voor te doen dan dat ze zijn. Of ze zijn grootgebracht door een (alleenstaande) moeder die haar kind übergeweldig vindt en dat ook meerdere malen per dag liet merken, dan geloofd zo'n kind dat natuurlijk zelf ook. ( en gedraagt zich daarnaar)

Grootheidswaan kun je vergelijken met een storing af afwijkin in de hersenen. Toegevoegd na 1 minuut: Grootheidswaan kun je vergelijken met een storing of afwijking in de hersenen.

In de ontwikkeling van een baby tot volwassene staat in het begin het Ik volledig centraal. En dat blijft bij sommige, vooral egoïstische mensen zo. Het zijn dus egoïsten. Een egoïst is niet iemand die alleen aan zichzelf denkt. Een echte egoïst zal zeggen: Een egoïst is iemand die niet aan mij denkt. Waar komt het vandaan, het is een storing in de normale groei van een persoon, meer niet.

Grootheidswaan en depressie. Iemand die zijn eigen bodem kwijt is geraakt door een verregaande aanpassing in de kindertijd, blijft onverzadigbaar zoeken naar bewondering. De narcist wordt zijn eigen wereld en gelooft dat hij de hele wereld is. Deze bewondering is nooit voldoende omdat bewondering niet hetzelfde is als liefde. Mensen met grootheidswaan leven in een marteldende afhankelijkheid; daardoor zijn zij nooit vrij. Enerzijds zijn zij enorm afhankelijk van de bewondering van anderen; anderzijds zijn ze afhankelijk van eigenschappen, functies en prestaties,die plotseling kunnen wegvallen. Dan komt de depressie om de hoek kijken. Echte bevrediging van de behoefte er te mogen zijn zoals men is, zonder prestaties, is op deze wijze niet meer mogelijk. Daarvoor is de tijd onherroepelijk voorbij; succes en erkenning kunnen de oude leemte niet meer opvullen.

Bronnen:
http://www.anzwers.org/free/thuiskomen/het...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100