Hoe komt het dat spiritualiteit enorm is gegroeid de laatste tijd?

Je vind het steeds meer in de boekenwinkels, tijdschriften, tv, muziek etc etc...in vergelijking met 50 jaar geleden..

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit komt waarschijnlijk omdat er steeds meer aandacht komt voor stress en alle manieren om daar vanaf te komen. Mensen hebben steeds minder tijd, steeds vaker burn-outs en ze zijn bereid alles te proberen om wat rust te vinden in hun leven. Door daar met spirituele ontstress methodes, boeken, e.d. op in te spelen kunnen veel mensen en bedrijven een hoop geld verdienen, want iedereen neemt die dingen met open armen aan.

50 jaar geleden? In de jaren 60 van de vorige eeuw was spiritualiteit helemaal HET ding onder de jongeren.... Ik denk dat jij er misschien meer gevoelig voor bent, nu op dit moment, en dat het je daarom meer opvalt.

"Hoe komt het dat spiritualiteit enorm is gegroeid de laatste tijd?" Ik denk dat het door 'onze' individualistische- en onderzoekende instelling is gekomen, door de spirituele invloed van dit (Vissen)tijdperk, en door de sterke invloed van de Media...

Het feit dat er in de boekenwinkels, tijdschriften, tv en muziek in vergelijking met 50 jaar geleden veel meer over de spuritualiteid te vinden is, zegt nog niet dat de het zelf gegroeid is. Juist andersom. Tegenwoordig het speelt meestal een rol van een smakelijke aas. Maar 50 jaar is niks. In vergelijking met 5000-7000 jaar geleden heeft mens spuritueel veel armer geworden. Technologische ontwikkeling (de troots van de "wetenschappers") van laatste 200 jaren stelt niets voor met de bijna totaal verloren kennis over natuur, mens en aarde, god en leven. Er zijn al meerdere civilisaties ZELF_VERNIETIGD door de zelfde reden. Als dat gebeurt met ons ook (en ik zelf denk dat dat gaat gebeuren, zelfs moeder Aarde is ons ook zat aan het worden) dan zal de spuritualiteid de ENIGE zijn die er nog blijft bestaan. En niet in de vormen van de boeken, tijdschriften of tv :)

Omdat er steeds meer mensen WAKKER worden, en er dus ook meer vraag naar is, (boeken enz)

Omdat meer mensen beginnen te voelen dat het materialisme alleen niet bevredigend is en de bankencrisis illustreert waar dat toe leidt. En natuurlijk omdat in de westerse wereld aan alle basisbehoeften is voldaan, en er dus ruimte omstaat voor andere zaken.

Omdat steeds meer mensen de weg kwijt raken. In plaats van rationeel op zoek te gaan naar een nuttige invulling van hun leven, verliezen ze zich in heilloze zaken, die ze alleen maar verder in de war brengt. Zozeer, dat ze op websites bevestiging zoeken van van feiten, waar ze eigenlijk dondersgoed van weten dat het hersenspinsels zijn. Minnetjes kunt u hieronder plaatsen indien gewenst.

Omdat bewustzijnsprocessen steeds meer op gang komen. Spiritualiteit is trouwens niets nieuws onder de zon, het is er altijd geweest en zal er altijd zijn. We zijn - voornamelijk in het westen - de echte essentie en diepgang in de loop der tijd juist kwijtgeraakt en zijn het aan het herontdekken. We lijken ons eindelijk te realiseren dat we uiteindelijk alleen terug kunnen naar onszelf, de kern. Helaas wordt het ook als interessant-doenerij beschouwd door een aantal mensen: kijk mij eens interessant spiritueel doen. Die begrijpen duidelijk niet waar het over gaat.

Omdat we het zo goed hebben. De pyramide van Maslow geeft aan welke dingen wij belangrijk vinden in ons leven. Als je een laag helemaal voldoen hebt, dan kun ga je door naar een hoger nivo. Dus, als je geen eten en drinken hebt, vind je veiligheid ook niet meer belangrijk. Dat zie je bijvoorbeeld in Haiti met plunderingen. Als je niets hebt, heb je er alles voor over om wel iets te krijgen. Als je eenmaal wel eten en drinken hebt wil je veilig zijn, en wil je zeker weten dat je morgen ook eten en drinken hebt. Enz. Op het laatste nivo staat zelf ontplooiing. Wanneer je verder alles hebt in je leven ga je werken aan zelfontwikkelling, en spiritualiteit is hier een uiting van.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Piramide_van_Maslow

Spiruakliteit is in werkelijkheid minder aan het woorden. Maar dan kijk ik wel op heel lange termijn, zeg vanaf het jaar 500 to heden. In de middeleeuwen waren de mensen buitengewoon spirutueel bezig. Nu in meerderheid niet meer.

Omdat men voor vele dingen geen oplossing meer hebben. En de geschiedenis heeft ons geleerd dat de mens naar andere mogelijkheden gaat zoeken om zich zelf terug te vinden. Het klinkt ook interessant.

Hoe sterker de invloed van de Roomskatholieke kerk in het Westen hoe groter aldaar de zucht naar spiritualiteit,maar deze heeft in landen zonder toenemende civilisatie altijd het mensdom beheerst.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100