Kun je aangeklaagd worden door een hardnekkige vechtsportwedstrijd?

Stel je voor je breekt iemands nek bij een takedown bij een MMA-gevecht. Het is dan volgens de regels etc. Kun je dan aangeklaagd worden? Kun je überhaupt aangeklaagd worden op welke manier dan ook bij een wedstrijd van vechtsporten?
En hoe zit het met sporten zoals voetba ed. Als je daar iemands been breekt door een hardnekkige tackle, kun je daarvoor ook aangeklaagd worden? \

Weet jij het antwoord?

/2500

nee je kan dan niet worden aangeklaagd want het is een vechtsport dus het risico bestaat altijd en is dus op eigen verantwoording

Er zijn twee manieren waarop je 'aangeklaagd' kunt worden. Door het openbaar ministerie (strafrecht) en door een andere burger (privaatrecht). Allereerst het privaatrecht. Daar zou je kunnen worden aangeklaagd voor een onrechtmatige daad, waarbij wel moet worden aangetekend dat er bij 'sport en spel' situaties extra eisen gelden voor aansprakelijkheid: "We hebben kunnen zien dat wanneer tijdens een sport- of spelsituatie een deelnemer een andere deelnemer lichamelijk letsel toebrengt, er minder snel sprake is van onrechtmatig handelen dan wanneer deze gedraging niet tijdens de beoefening van sport plaatsvindt. Als gevolg hiervan is er dus ook minder snel recht op schadevergoeding voor de benadeelde. Uit verschillende uitspraken blijkt wel dat er sneller sprake is van onrechtmatig handelen als de volgende gedragingen zich voordoen: * opzettelijk, met grove roekeloosheid of met grove schuld handelen; * in grove strijd met de spelregels handelen; * onvoorziene gedragingen waartoe het spel niet uitlokt; * in strijd met de tuchtregels handelen van de vereniging" Ik ken de MMA sport niet, maar als ik het zo aan jouw beschrijving hoor, is de kans klein dat je in het privaatrecht kunt worden 'aangeklaagd'. Bij het strafrecht kun je in een bepaalde mate ook dezelfde lijn volgen. Door een bepaalde sport te beoefenen, zul je in feite ook de kans op bepaalde gedragingen van tegenspelers aanvaarden. Een bekend voorbeeld is de bokser die geen aangifte zal doen als hij knock-out zal worden geslagen. "Uiteraard zijn er wel grenzen aan deze vrijheid. Zo zal het altijd in strijd met de goede zeden zijn wanneer er direct levensgevaar ontstaat wanneer een sport of spel op de normale manier wordt uitgeoefend. Een andere grens wordt gevormd door de spelregels. De spelregels bepalen de grenzen van de wederrechtelijkheid van een bepaalde gedraging. Wanneer de spelregels op onmiskenbare wijze worden overtreden dan kan er wel degelijk sprake zijn van een wederrechtelijke handeling en daardoor ook van bijvoorbeeld zware mishandeling." Strikt genomen is het dus zo dat als je bij MMA iemands nek breekt en hierbij binnen de spelregels blijft, je geen vervolging hoeft te verwachten. Verbaas je echter niet als er toch een proefproces zou worden opgestart om voor dit gevallen jurisprudentie te genereren. Het zou dan alsnog kunnen dat in dit specifieke geval sprake is van privaatrechtelijke of strafrechtelijke aansprakelijkheid.

Bronnen:
http://www.jurofoon.nl/nieuws/weblog.asp?id=2758
http://www.terechtgesteld.nl/2010/06/van-v...

Ja, je kunt een onderzoek van het OM verwachten en ook een bezoekje aan de rechtbank. Ongeacht het soort sport dat je beoefend wordt bij ernstig lichamelijk letsel een onderzoek ingesteld door het OM, ook al heb jij je eigen perfect aan de regels van de sport gehouden maar had je kunnen weten dat door die actie zwaar lichamelijk letsel kan ontstaan en je voert hem als nog uit ben je verantwoordelijk voor jouw daad. De aanklacht zal nimmer de zwaarste zijn (doodslag of zware mishandeling) maar toch dusdanig dat de rechter een gevangenisstraf op kan leggen (dood door schuld, zwaar lichamelijk letsel door schuld), er wordt in de strafmaat wel rekening gehouden met de sport die beoefend werd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100