Is het eerlijk dat een verdachte kan worden vrijgesproken vanwege een vormfout?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Voor de slachtoffers is het zeker oneerlijk. Maar...... Als vormfouten zouden mogen, zou de aanklager dus oneerlijk verkregen bewijs kunnen inzetten, kunnen chanteren, etc. Wel kun je je afvragen of alle vormfouten wel daadwerkelijk vormfouten zijn. Als de verdachte een dag te laat zijn oproep voor de rechtbank krijgt omdat de post een dag staakte, en op die manier via een vormfout zijn proces ontloopt, zou je wellicht de vormfout zelf moeten herzien.

Iets kan alleen maar eerlijk zijn als er regels zijn. Een vormfout is een afwijking van de regels.

Ja tuurlijk, elk proces verloopt eerlijk, en alle verdachten zijn eerlijk en alle rechercheurs zijn eerlijk... en alle kranten publiceren eerlijk... Vormfout, dan vrijspraak...

mijns inziens moet iemand gestraft worden omdat ie iets heeft gedaan...............de rest is onzin.

We leven in een land waar de grootste misdadigers alles kunnen uithalen stelen , vernielen, plunderen, alles wat niet mag om dan door een vormfout weer op straat te staan Ze mogen iedereen oplichten, fraude plegen enz. maar stiekem een camera plaatsen of een telefoon aftappen, NEEN DAT MAG NIET!! Onwettig bewijs! Ze zijn dus enorm in het voordeel! Ze mogen alles en wij moeten ons aan de regeltjes houden. Dus niet eerlijk!

Nee, dat wordt volgens mij zoveel mogelijk tegen gegaan. Ik geloof niet dat daar in de praktijk veel gebruik van wordt gemaakt. Voor zover ik weet wordt er dan iets verzonnen of gestart waardoor het recht uiteindelijk toch kan worden gesproken zoals het zou moeten. Nederlanders zijn gelukkig behoorlijk nuchter. Toegevoegd op 08-05-2009 00:37:01 Het kan wel onderdeel vormen van slepen en zolang mogelijk rekken. Maar meestal wordt het vooraf al gecontroleerd en gecorrigeerd tijdens de procedure. Zo zou het moeten zijn.

Nee !

Gezien de opbouw van het rechtssysteem en de mogelijke fouten die er kunnen plaatsvinden zonder vormfouten (waarbij dus een onschuldige veroordeeld wordt), is het belangrijk om een redelijke balans te hebben. Is het eerlijk dat iemand vrij komt (vormfout houdt niet in dat er vrijspraak plaatsvindt, maar dat er over het algemeen geseponeerd wordt)? Tja, als degene die verdacht wordt niet schuldig is en de vormfout bewijst dat er door de aanklager verkeerde stappen zijn genomen, is het dan oneerlijk? Of het eerlijk is, hangt dus af van de uiteindelijke situatie en of iemand in werkelijkheid schuldig is. Om hier achter te komen, zullen bepaalde procedures worden gevolgd, om te voorkomen dat het 'oneerlijk' gaat. Als er een fout wordt gemaakt in een procedure aan de kant van de verdediging, gaat een eerlijk persoon de bak in. Als er een fout wordt gemaakt in een procedure aan de kant van de aanklager, gaat 'mogelijk' een oneerlijk persoon vrijuit.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100