Is het ethisch verantwoord clickertraining te gebruiken om zwakbegaafden dingen te leren?

Bijvoorbeeld bij het naar de wc gaan, of eten.

Aan de ene kant lijkt het mensonwaardig om een trainingsmethode voor dieren op mensen toe te passen.
Aan de andere kant is het wel een systeem dat uitgaat van beloning en positief stimuleren van gedrag, terwijl er in de huidige methode best wel eens straf gegeven wordt of leiders eens flink boos worden om bepaald gedrag te veranderen. (dit weet ik van iemand die zelf met zwakbegaafden werkt)

En behalve of het ethisch verantwoord is, is het (wettelijk) toegestaan om een dergelijke methode te gebruiken bij deze mensen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De Ethica is geen exacte wetenschap. Gelukkig maar zou ik zeggen. Het is een voortdurend afwegen van zaken/feiten in relatie tot maatschappelijke verantwoording. Clickertraining wordt inderdaad in principe toegepast bij trainingen van dieren die hiervoor ontvankelijk zijn. Het is voor die dieren dan een commando dat niet voor tweeerlei uitleg vatbaar is en daarom eenvoudig te volgen communicatie is. Mijn stelling ten faveure van de clickertraining is de overeenkomst die te vinden is in het gebruik van de clicker en een plaswekker of een pillentriller: in feite is hier geen verschil. Een contra stelling is ook makkelijk te vinden: dieren hebben geen besef van betekenis van woorden, in welke wereld hebben zwakbegaafden (volgens de norm: een IQ tussen de 70 en de 85) geen besef van spraak en/of spraakherkenning? Zwakbegaafden zijn niet geestelijk gehandicapt en zelfs als in de vraagstelling zwakbegaafdheid gelezen dient te worden als mentale retardatie is het nog bijzonder moeilijk om te constateren of iemand in staat is om verbale communicatie te beseffen en te hebben. Kortom: wettelijke beperkingen zijn er in huiselijke omgeving niet. De ethiek gebiedt ons om te onderzoeken of de persoon gerespecteerd wordt door het middel of juist niet.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mentale_retardatie

Er is niet zoiets als een methode die goed werkt bij mensen met een bepaald i.q. Als clickertraining bij mensen in het algemeen werkt, dan wellicht ook bij mensen die een wat lager i.q. hebben. Mensen leren elk op dezelfde manieren, maar niet elke leermethode is op iedereen van toepassing. Iedereen heeft een eigen leerstijl.

Bronnen:
David Petonyak Www.dimagine.com

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100