Zijn hoge gebouwen een teken van welvaart?

Ik zie namelijk steeds meer hoge gebouwen verrijzen in Nederland. Een paar jaar geleden stonden er in Zwolle nog niet echt hoge gebouwen, nu staan er 2 wolkenkrabbers naast elkaar en er worden er nog 4 bijgebouwd.

Weet jij het antwoord?

/2500

Als het kantoorgebouwen zijn,beslist niet! Er staan tegenwoordig erg veel kantoorflats leeg en dat kost miljarden.

Voor bepaalde landen zijn het zeker prestige projecten, voor andere landen bittere noodzaak denk aan het oude Hong Kong bijvoorbeeld. Ik weet dat Hong Kong een kolonie was, maar wel erg veel mensen en activiteiten op een klein oppervlak wat hoogbouw noodzakelijk maakte.

Eerder andersom! Grond is duur, dus wat doen grote bedrijven, die gaan de lucht in. Dan hoeven ze minder grond te kopen. Plus dat het voor grote bedrijven de afstanden sterk verkleind. Want even met de lift 10 verdiepingen lager je collega opzoeken is makkelijker dan 10 blokken rijtjeshuizen aflopen om bij hem te komen. En tijd is ook geld. Toegevoegd na 1 minuut: Nog even afgezien van alle andere kosten die hierdoor ook lager worden. Zoals stookkosten etc.

Zeker op een goed lokatie zijn de vierkante meters grond schaars en daarom duur. Ook de techniek om hoog te bouwen wordt steeds beter. Als laatste , het geeft wel een zekere uitstraling. Een heel groot nadeel in geval van brand kan je niet meer voldoen met omhoog te spuiten, dan zou je binnendoor naar boven moeten, zonder de lift!!

Ik ben het eens met Eddijst, hoge gebouwen zijn in de eerste plaats een teken van grondschaarste en vervolgens prestigeobjecten (en dan weer wel een teken van welvaart).

Deels is dat natuurlijk zo: Op het moment dat het goedkoper wordt om hoger te gaan bouwen op een locatie dan om extra vierkante meters grond te kopen, is het bijkbaar een gewilde plek. Een gewilde plek is meestal voor bedrijven een goede plek om te zitten (Denk aan manhattan). Er wordt hier genoeg geld verdient om de extreem hoge kosten om zo'n toren te zetten terug te kunnen verdienen. Dat betekent dat er veel mensen werken (Je hebt immers de ruimte nodig) en er wordt veel verdient (anders kan het niet betaald worden en moet je verder weg gaan zitten).

Nee hoor, is niet zo er zijn zelfs steden waar laagbouw een teken van welvaart is...

Vroeger boden stadjes tegen elkaar op met de hoogste kerktoren en ze zijn het nog niet afgeleerd; nu zijn het lelijke kantoorkolossen.

Er is sprake van een toenemende druk op ruimte (met name op het kenmerkende en waarde-volle essenlandschap). Hoogbouw is bij uitstek geschikt voor een efficiënt ruimtegebruik en kaneen substantiële rol en welvaart vervullen in de noodzakelijke economische en ruimtelijke groei.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100