Is temperament een deugd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, dat zijn twee verschillende zaken. Als je geboren wordt, heb je nog geen eigen karakter, maar iedereen wordt wel geboren met een eigen temperament dat je erft van je ouders. Een temperament is hoe levendig je bent, hoeveel contact je zoekt met je ouders, hoe actief je bent, hoe goed je alles kan verdragen. Dit alles noemen we het temperament, en dat is aangeboren, niemand heeft jou dat geleerd. Met je eigen temperament kom je in een gezin terecht. Dat gezin heeft een invloed op jou (op wie en op hoe je gaat worden) en jij hebt invloed op jouw gezin door je temperament. Zo groeit je temperament, door de invloed van je gezin waarin je leeft, uit tot je karakter. Niet alleen je gezin, maar ook de vrienden, de school, de sport of clubs waar je lid van bent vormen je karakter. Omdat iedereen een eigen temperament heeft en in een ander gezin en omgeving opgroeit, zal iedereen ook een ander karakter hebben. Zelfs jij hebt een ander karakter dan je broer of zus. Je bent wel in hetzelfde gezin opgegroeid, maar je hebt wel een ander temperament, waardoor je nu ook een ander karakter hebt. Een deugd is een goede eigenschap in je gedrag. Hoe je je gedraagt hangt mede af van je karakter. Dat karakter is gevormd door je temperament. Uit dat temperament kunnen zowel goede als slechte eigenschappen zijn voortgekomen.

Bronnen:
http://www.ikhebeenvraag.be/vraag/10507

Zoals eigenlijk alles kun je temperament zowel positief gebruiken/aanwenden als negatief. Met andere woorden: Soms is temperament een deugd en soms ook niet. Twee voorbeelden, van beide eentje, volgen hieronder: Als je temperamentvol je geliefde een knuffel geeft, is dat in mijn ogen zeker een deugd. Maar als je je temperament laat spreken tijdens een rechtszaak..tegen de rechter..dan ben je niet bepaald slim bezig.. Het antwoord op je vraag is dus: Soms is temperament wèl een deugd, maar soms ook niet.. Groet, Ton

Ja,dat is het, mits je het weet te beteugelen.

De deugd is een houding die ons in staat stelt ons handelingen voor te nemen, en die het midden houdt in relatie tot ons, een midden zoals dat bepaald is door een overleg en wel zoals een verstandig mens het zou bepalen. Aristoteles, Ethica Nicomachea, Boek 2, hoofdstuk 6, 1106 b 36-1107 a 2. Nou als hij het niet weet! En voldoet "temperament" daar aan? Nee dus.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100