Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kan een lid van de Tweede Kamer die veroordeeld wordt wegens een misdrijf kamerlid blijven?

Moet men daar niet een VOG voor kunnen overleggen?

Verwijderde gebruiker
4 jaar geleden
1.9K
tinus1969
4 jaar geleden
Dit soort vragen missen een belangrijk aspect van het Kamerlidmaatschap; het is geen baan, het kamerlid is geen werknemer of ambtenaar (een kamerlid ontvangt strikt genomen ook geen salaris maar een vergoeding). Een kamerlid is gekozen, de enige eis is: Genoeg stemmen.
Merk op dat dit niet geldt voor een minister. Een minister wordt niet gekozen maar benoemd; het is 'gewoon een baan'.
Computoon
4 jaar geleden
Toch zou ik het een goede maatregel vinden wanneer VOG's verplicht zouden worden voor aspirant-Kamerleden. En ook dat het strafrechtelijk veroordeeld worden een verplicht vertrek uit de Tweede Kamer zou betekenen.
Als je je bezig houdt met het goedkeuren van wetten, dan is het minste wat van je verwacht wordt dat je je zelf aan de wetten houdt. Je hebt als volksvertegenwoordiger m.i. een voorbeeldfunctie.
Het ongecontroleerd roeptoeteren van van alles wat net wel of net niet binnen de wet valt, is geen goed voorbeeld voor landgenoten.
tinus1969
4 jaar geleden
@Computoon, en wat als dat kamerlid nu juist als politiek doel heeft om een bepaalde wet af te schaffen wegens echte of vermeende onzinnigheid (denk aan bv mensen die strijden voor legalisering van drugs).
LeonardN
4 jaar geleden
Precies. Juist je politieke motivatie kan samenhangen met de wetten die je overtreedt.
Van mij mag een moordenaar in de kamer komen, zelfs met het doel om moord uit de wet te krijgen. Als deze maar zijn straf heeft uitgezeten.
Zo zijn er wellicht ook wel vorige eeuw homoseksuelen de politiek ingegaan om te kijken of ze wetgeving die homoseksualiteit verbood konden proberen te ontdoen.
Die zouden dan volgens jouw redenatie geen kans mogen krijgen (althans niet zolang ze zich daar zelf niet "schuldig" aan hebben gemaakt).

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Ook met een strafblad kun je gewoon Kamerlid worden en blijven.

Ware dat niet zo, dan zouden er nu geen 150 Kamerleden zijn.

Het kan natuurlijk wel zo zijn dat een partij je niet op de kieslijst zet als je een strafblad hebt of geen VOG kunt overleggen. Maar dat is wat anders.
En als een rechter je het kiesrecht ontneemt, als bijkomende straf, wordt het ook wat anders.

"Voor Kamerleden gelden geen specifieke eisen om hun functie te mogen bekleden. Ze mogen ook een strafblad hebben of op een andere manier ooit in de fout zijn gegaan.

De commissie in de Tweede Kamer die de geloofsbrieven onderzoekt, kijkt alleen naar de formele kant van de kandidatuur. (...)

Zo moeten kandidaten de Nederlandse nationaliteit hebben en meerderjarig zijn. Ook mogen ze geen nevenfunctie hebben die ontoelaatbaar is om te combineren met het Kamerlidmaatschap zoals rechter, minister of ombudsman. Dat is staatsrechtelijk vastgelegd.

Volgens (...) controleren partijen wel hun eigen kandidaten die ze op hun verkiezingslijst zetten, bijvoorbeeld op integriteit en hun verleden. Maar of en hoe ze dat doen, is ook volledig aan hen."
(Lees meer...)
Toegevoegd op 11 juni 2019 06:28: bron
Computoon
4 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
4 jaar geleden
+ ja dat kan. (Ware dat niet zo, dan zouden er nu geen 150 Kamerleden zijn) Een beter voorbeeld zou ik zo snel niet weten.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding