Mag de helft plus 1 doen en laten wat ze willen?

Dit is het principe van onze democratie, maar zijn hier grenzen aan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Er zijn sowieso wettelijke grenzen vastgesteld. Morele grenzen zijn er ook maar die verschillen per persoon.

ze mogen niet zomaar alles doen.

De grondwet kunnen ze niet veranderen, maar ze kunnen wel op een andere manier besluiten nemen die bepaalde groepen benadelen. Je ziet vaak een spanningsveld tussen gezinnen en alleenstaanden, tussen werknemers, werkgevers en scholieren, tussen de verschillende provinciën (randstad -rest), tussen gelovigen en niet-gelovigen,

Vaak wordt afgesproken dat bij zwaarwichtige veranderingen gestemd moet worden met 75% meerderheid.

Nee, want iedereen moet zich aan de wet houden. Als "de helft + 1" 120km/u te langzaam vind op de snelweg, krijgen ze allemaal een bekeuring.

De helft plus één is inderdaad hét principe en de basis van een democratie. Dit wordt overigens niet overal consequent toegepast in onze staat. Denk aan de indirecte verkozen (en dus niet democratisch door het gehele volk gekozen) eerste kamer, aan de 2/3 benodigde meerderheid van een grondwetswijziging, het koningschap, of aan het ontbreken van een referendum bij elk onderwerp zodat een regering gedurende een regeringsperiode besluiten tegen de wil van de meerderheid van het volk kunnen worden genomen. De ratio hier achter is vaak efficientie en bescherming van onze huidige rechtsstaat.

Ook met minderheden moet rekening worden gehouden.

De helft plus 1 kan wetten doen veranderen (behalve de grondwet) in een werkelijke democratie. In Nederland , een parlementaire democratie dus, is daar slechts voor nodig dat 76 kamerleden ermee instemmen. Ook als slechts 10% van de bevolking het plan steunt. Dit komt omdat we stemmen op mensen, niet op plannen en wetten. Dat doet men WEL in Zwitserland (referenda). In dat land heb je dus wel dat de helft plus 1 bepaald of een regel er komt of niet. Echter, zolang je de wet niet krijgt aangepast dien je je wel een de huidige regels te houden.

50% + 1 : de meerderheid wint en stelt de wet. Ze is echter gebonden door de democratische regels en onderlinge afspraken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100