Alhoewel je roken 'slechts' als voorbeeld noemt, dien je toch elk onderwerp apart te beargumenteren. Je kan niet zomaar in 't wilde weg roepen dat er verkeerde regels zijn - je moet ze stuk voor stuk bespreken. Zo zijn ze ook tot stand gekomen.
Zo vind ik 't persoonlijk prima dat er ook eindelijk eens naar de mensen die geen last willen ondervinden van tabaksrook, wordr gekeken. Een grote groep (Astma-lijders bijv.) wordt/werd altijd gewoon genegeerd - ze kunnen bijna nergens uit vanwege 't roken. Tot voor kort kon je geen enkel beursgebouw en dergelijke bezoeken zonder last te hebben van rokers.
De tabaksfabrikanten hadden zo'n mooie reclameslogan voor hun gifstokjes: 'samen komen we er wel uit'. Mooi niet dus - ik heb nimmer meegemaakt dat een roker in een openbare gelegenheid (toen 't nog mocht) eerst vroeg of er iemand last van zou hebben als ie er eentje op zou steken. En dan nog - de huidige mensen (op dat moment) om je heen hebben er misschien geen bezwaar tegen, maar in een publieke ruimte kunnen continue mensen naar binnen wandelen, inclusief zwangere vrouwen en kleine kinderen. Wachten totdat zo'n vrouw vraagt of je de sigaret wilt doven, is dan natuurlijk al te laat. En kinderen zullen 't uberhaupt niet vragen, terwijl hun jonge lichaam er in verhouding meer last van heeft. Ook vind ik 't onjuist dat diegenen die de overlast veroorzaken, zouden moeten wachten totdat iemand die er wel last van heeft, gaat klagen. Ook durven velen mensen zoiets helemaal niet te vragen - ook omdat er soms erg agressief wordt gereageerd of dat men gewoon wordt genegeerd. Ook willen velen zich niet als 'watje' kenbaar laten maken, dus zeggen ze ook niks (terwijl ze er wel last van hebben).
Roken: prima, uitstekend. Maar wel daar waar niemand anders er last van zou kunnen hebben.
Verder in 't algemeen: regels zijn er niet voor niks. Over 't algemeen is de roep naar regels er uit de samenleving zelf - de overheid is vnl. een vertegenwoordiging van 't volk (nimmer perfect, natuurlijk). Aan de hand van hoe 't volk stemt, ontstaan er vanzelf regels. Zoals ook bij 't roken: de meerderheid van 't volk vind 't redelijk dat werknemers tijdens hun werkzaamheden worden beschermd tegen onnodige schadelijke risico's, waaronder ook 't roken. Vroeger dachten velen ook dat meeroken niet zo schadelijk was - inmiddels weet iedereen beter (op een paar struisvogels na). Bij de wetenschappers is 't in elk geval al decennia bekend dat (mee)roken erg ongezond is.
Het zijn juist de legale en politieke middelen die 't volk ter beschikking staat, dat er allerlei nieuwe regels ontstaan. Weer 't roken als voorbeeld: in 't verleden had de meerderheid er geen probleem mee dat er overal werd gerookt. Nu wel. Vroeger waren rokers in de meerderheid - nu niet meer. Nieuwe regels ontstaan ook niet zomaar. Vaak worden ze pas actief als de bevolking al lang zo ver was. De regelgeving loopt juist vaak achter. De overheid maakt natuurlijk ook fouten (net als overal), maar 't is onzin om te roepen dat de overheid haar macht misbruikt als je slechts 't roken als voorbeeld noemt - want de meerderheid van de bevolking heeft juist naar die verbetering van de bescherming van de werknemers gestreeft.
Maar misschien kan je een lijst met voorbeelden noemen. Dan kunnen die stuk voor stuk worden besproken. Nu lijkt 't er meer op dat je 't persoonlijk vooral erg flauw vind dat je her en der opeens niet meer mag roken terwijl dat vroeger wel mocht.