Wat is nu precies de G7 of G8 (zie toelichting)?

Ik lees dat de G7 of G8 (Als je de Russische Federatie erbijrekent) een verzameling is van de belangrijkste industriestaten elders wordt gesproken over de rijkste industrielanden.

Hoe wordt belangrijk, of rijk, of in een bredere context het lidmaatschap van deze groep gedefinieerd? Ik vroeg me namelijk af waarom Italië er wel bijzit maar bijvoorbeeld Nederland niet.

Dus wordt er gekeken naar absolute rijkdom, naar inflatie, naar iets anders? Is het gewoon historisch zo gegroeid?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Eén visie: (let wel op de bron!) In 1975 werd de G7 opgericht. Op dat moment verkeerde de wereld in financieel opzicht in een crisis. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Duitsland, Canada en Japan - de zeven machtigste westerse economieën - wilden gezamenlijk voor stabiliteit gaan zorgen. In tegenstelling tot financiële instellingen zoals de WTO en het IMF, is de G8 een informeel overleg dat officieel geen besluiten neemt die van invloed zijn op andere landen, maar door de macht van de deelnemers is die niet minder belangrijk. In de G8 wordt geprobeerd de onderlinge meningsverschillen weg te werken en er wordt belangrijk beleid voorbereid. Om politieke redenen is na de val van de Berlijnse Muur de kernwapenmacht Rusland een aantal keer als gast bij de G7 uitgenodigd en uiteindelijk in 1998 als lid opgenomen. Sindsdien heeft men het meestal over de G8. [...] De G7 is ontstaan nadat de wereldeconomie zich in een overgangsfase bevond tussen de Bretton Woods periode, ook wel de 'Keynesiaanse orde' genoemd, en de huidige 'Neoliberale orde'. Ofwel de overgang van beschermde naar open economieën. Vóór die tijd was het wereldwijde kapitaalverkeer beperkt en landen hadden voldoende mogelijkheden om hun eigen monetaire beleid te voeren en de eigen munt en economie te beschermen. Toegevoegd na 41 minuten: Een verhelderend artikel helaas in het Engels: 1975 november 15-17: rambouillet The inception of the Group of Seven (G7) summits is usually viewed as a French initiative, the inspiration of President Valery Giscard D'Estaing, rooted in his experience of international financial diplomacy in the turbulent early 1970s. In April 1973 the finance ministers of the US, Britain, France and Germany quietly met for a discussion in the White House Library, and so began a series of very informal and private sessions usually held without papers or retinues of officials. With deliberate blandness and opacity its members dubbed this institution the "Library Group". (The Japanese later joined and it eventually became known as the G5.) Voor de rest zie de tweede bron.

Bronnen:
http://www.margaretthatcher.org/archive/G7.asp
http://www.ravagedigitaal.org/2005/nummer8/g8.htm

Dat is de onderafdeling van de "Bilderberggroep"

In grote lijnen kloppen eerder genoemde antwoorden wel. Wikipedia schrijft er het volgende over:

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/G8

Je hoeft niet rijk te zijn om macht te hebben. Italië is daarvan een voorbeeld. Italie is een land dat allang uit de EU had moeten worden geknikkerd, het schendt mensenrechten en is straat en straat arm. De acht echt rijkste landen zullen nooit de "baas" over de wereld zijn.

Rijkste land is zo'n ambiguous begrip en bovendien hebben mensen ideeen, die nergens op zijn gebaseerd: Vergelijk bijv. Nederland eens met Italië (2007 cijfers in US$) Bron CIA factbook 2009: BNP 768,7 biljoen 2105 biljoen BNP per hoofd 38.500 30.400 Wat heet nu rijk. Op basis van de BNP per hoofd kun je niet veel zeggen, je zou rekening moeten houden met de inkomensverdeling om de burgers vergelijken. Maar als je je afvraagt of jij rijker bent dan je buurman dan ga je overigens ook niet kijken naar het vermogen per gezinslid. Dus we kijken alleen naar het totale BNP en dan zie waarom Italië wel en Nederland niet in G7/8 zit: Italië is bijna drie keer rijker dan Nederland. Het is grappig, dat kleine landen dar altijd veel moeite mee hebben. In Singapore lees je vaak ik de Straights Times, dat Republicc of Singapore zo rijk en welvarend is, terwijl als je domweg van de BNP uitgaat, dus het totaal bruto Nationaal Product, dat dan bij vergelijking van Singapore met Maleisië een nog schever beeld ontstaat dan bij vergelijking van Nederland met Italië. Kleine landjes hebben een vaak grote ego, niet alleen de bewoners, maar ook de regeringen. Toegevoegd na 19 uur: Zie ter illustratie de reactie van Lotus hierboven

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100