In hoeverre kan een overheid aansprakelijk gesteld worden voor het beleid van een bedrijf in dat land?

Dit naar aanleiding van het feit dat de president van IJsland weigert een wet te ondertekenen die terugbetaling aan Groot-Brittannie en Nederland regelt.
Redenatie hierachter is dat een groot deel van de IJslanders (zijn kiezers) tegen de terugbetaling van de Icesaveleningenis, omdat zij vinden dat de IJslandse belastingbetaler niet moet opdraaien voor fouten van financiële instellingen, die onder officieel toezicht opereren.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De IJslandse overheid heeft zich garant gesteld voor terugbetaling van tegoeden tot een maximum van ongeveer (niet precies) € 20.000 per rekeninghouder. Door zich garant te stellen, heeft de overheid zich verantwoordelijk gemaakt voor terugbetaling van deze tegoeden. Daarom kan de overheid aansprakelijk worden gesteld voor de schade, tot dat bedrag. De overheid is dus aansprakelijk voor deze schade (dat was een eigen keus van deze overheid). Dat is iets anders dan aansprakelijkheid voor het beleid.

Ze zijn aansprakelijk, maar dat heeft in de praktijk helaas niet zoveel gevolgen. De spaarschuld bedraagt omgerekend naar de Nederlandse bevolkingsomvang 200 miljard euro, evenveel als de staatsschuld die Nederland in de afgelopen decennia opbouwde - en dan hebben de IJslanders dankzij de crisis ook nog wel wat andere problemen. Kortom, dat geld komt niet meer terug. Nooit niet.

Ik kan die vraag alleen in zijn algemeenheid beantwoorden. Overheidsaansprakelijkheid is geregeld in de ILC-artikelen inzake staatsaansprakelijkheid (zie link). Het moet dan gaan om een internationale onrechtmatige daad van de staat. Dat is zo als een handeling in strijd is met een op hem rustende rechtsplicht en deze moet aan deze staat toegerekend kunnen worden. Of dat in het voorbeeld van toepassing is weet ik niet. GB en NL zouden dan hun geld moeten terugeisen van IJsland, IJsland kan dit op zoveel manieren doen, misschien voldoet deze wet aan andere dingen niet, maar is er toch een manier om terug te betalen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100