Hoe neem je de draad mee aan de averechtse kant bij jacquard steek / fair isle breien?

Ik ben aan het ontdekken hoe ik met 2 kleuren in 1 patroon kan breien (verschillende kleuren per naald) via uitleg en filmpjes op internet.

Wat ik helaas nog niet helemaal begrijp, is hoe ik als ik tricot steek brei, aan de achterkant de draad kan meenemen als ik een lange rij in 1 van de kleuren moet doen.
Bijvoorbeeld, stel dat ik moet doen: r-r-b-b-b-b-b-b-r-r-b-b-r-r (rood/blauw).
Bij het stuk van 6x Blauw wil ik graag halverwege de rode draad "vastzetten" in het breiwerk om te voorkomen dat ik te grote stukken krijg.
Dat lukt aan de voorkant, maar hoe doe ik dat aan de achterkant (dus: hoe doe ik dat als ik bezig ben met breien aan de averechtse kant?)?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Eigenlijk net als bij het breien van rechtse steken, je neemt de tweede kleur mee door de draden na 1 of twee steken om elkaar heen te slaan. Dus: twee steken rood breien, twee steken blauw breien, draden om elkaar heen slaan, twee steken blauw breien, draden om elkaar heen slaan, 1 steek blauw, twee steken rood, enz. Zorg ervoor dat de meeneemdraad glad doorloopt en niet als een halve knoop om je breiende draad gaat zitten. Het voordeel van de draad meenemen is, dat je werk steviger wordt, de meelopende draden aan de achterkant vormen een extra laagje. Lekker warm en steviger. Als dat juist niet moet, dan kun je kiezen voor aparte bolletjes (die kun je winden op zogenaamde breivisjes) die mee bungelen aan je breiwerk en daardoor niet snel in elkaar draaien/in de knoop raken. Hier moet je dan goed opletten dat je bij de overgang van de ene kleur naar de andere kleur de draden ook goed om elkaar heen slaat, anders krijg je gaten in de overgangen. Dat is zeker belangrijk bij lange verticale lijnen in je kleurenpatroon.

Wat je ook kan doen als het echt een hele lange rij is die je moet overbruggen met die draad, dat is een extra bol van dat kleur inzetten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100