Kan een karper zich voortplanten in Nederland?

In het buitenland bv Frankrijk worden er veel meer zware vissen gevangen. Heeft dat te maken met de watertemperatuur?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De karper is een buitengewoon vruchtbare vis, hoewel mannetjes pas in het derde en vrouwtjes pas in het vierde levensjaar geslachtsrijp worden. Onder ideale omstandigheden, d.w.z. bij watertemperaturen tussen de 18° en 20° Celsius, en geschikte paaiplaatsen, paaien karpers in de maanden mei en juni en vaak ook nog in juli af. In de vrije natuur voltrekt dit proces zich in perioden, bij plotselinge verslechterende weersomstandigheden kan zelfs een paaistop optreden. De bevruchte eieren zijn glashelder en hebben een doorsnede van 1,5 tot 2 mm Onbevruchte eieren worden wit en ondoorzichtig. Afhankelijk van de watertemperatuur komen de larven na 3 tot 8 dagen uit het ei en zijn dan 4 tot 5,5 mm lang. Pas na een paar weken kan men ze als karper herkennen. Groei en leeftijd karper Onder gunstige omstandigheden (regelmatige voeding, constante watertemperatuur) groeit de karper zeer snel, en kunnen driezomerige karpers al snel een gemiddelde lengte van 36 cm. bereiken, vierzomerige 43 cm en zeszomerige 65 cm. De mannetjes blijven, doordat ze eerder geslachtsrijp zijn, vanaf de derde of vierde zomer in groei duidelijk achter bij de vrouwtjes. Over de leeftijd die karpers kunnen bereiken bestonden de wildste fantasieën. Men sprak van karpers met “mos” op de rug die al gauw 100 jaar werden geschat. De af en toe, groene uitslag op de rug van “oude karpers” heeft niets met mos te maken, maar blijkt en huidziekte (schimmel). Tegenwoordig weten we door leeftijdsonderzoek (jaarringen op de schubben) dat “zware” karpers niet oud hoeven te zijn. Een in Frankrijk gevangen karper van 57 pond bleek na onderzoek pas 12 jaar oud te zijn. Bij een leeftijdsonderzoek in gemakkelijk controleerbare vijvers, stierf de laatste van de uitgezette karpers, op een leeftijd van 47 jaar.

ik zou hier geen antwoord meer op toe kunnen passen, het staat hier boven uitgelegd :P maar het antwoord is volgens mij gewoon ja !! het is mogelijk :) < het maakt volgens mij niet echt uit waar ze neuken, Nederland belgie of frankrijk :) het water is daar echt niet lekkerder, en ze gaan er niet harder van tekeer :)

ja dat kan, maar de graskarper lukt het niet om zicht hier voort te planten. deze wordt uitgezet (komt hier oorspronkelijk ook niet vandaan) om te voorkomen dat sloten/weteringen etc dichtgroeien.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100