Ik ben kaarsen aan het maken van gevonden paraffine. Hoe kan ik kaarsen gieten zonder dat bij het afkoelen een diepe put in het midden komt?

Mijn vader heeft paraffine gevonden aan de kust. ik ben dit weekend bezig met kaarsen ervan maken. Toen ik begon met smelten viel het me op dat er veel water onderin kwam te liggen, dat heb ik eruit gekregen door de was hard te laten worden met een sateprikker in het midden. Wat me toen opviel is dit:

Een groot gat in het midden, waar de was het laatst is uitgehard.

Als ik kaarsen ga gieten, gaat dit waarschijnlijk weer gebeuren! Hoe kan ik dit voorkomen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Paraffine krimpt behoorlijk bij afkoelen en stollen, dat is een natuurlijk verschijnsel. Om toch kaarsen te produceren zonder "put" hier een paar tips: Niet de hele vorm in één keer vullen, maar steeds een kleiner deel laten stollen en daarna aanvullen. Een andere methode is het dompelproces: hang de lont steeds even in de gesmolten paraffine en haal hem weer uit de vloeistof om de aanhangende paraffine te laten stollen. Per dompelbeurt wordt de kaars een klein beetje dikker. Neem wel echte lonten van kaarsen, niet elk katoenen draadje zal werken als pit. Een echte kaarslont is zodanig behandeld dat hij in de vlam krom trekt zodat aan de zijkant van de vlam alle katoen verbrandt. Als dat niet zou gebeuren dan zal de warmte bovenin de vlam niet voldoende zijn voor volledige verbranding zodat de lont te lang blijft en de kaars gaat walmen. (roetvorming) Succes bij het kaarsen maken en voorzichtig met vuur!

Was zet uit bij het smelten, en krimpt weer bij het stollen.(Net andersom dan water dat uitzet bij het bevriezen en krimpt bij het ontdooien) Het enige wat erop zit is is tijdens het stollen was toe te voegen

waarschijnlijk maak je de paraffine te heet, dat is punt één, en kaarsvet bestaat meestal uit meerdere was producten, paraffine is het hoofdbestanddeel. Dat je de was te warm maakt weet ik uit ervaring met wasmodellen gieten, maar dat is een totaal ander verhaal. Als je nog oude kaars resten hebt meng dit dan bij de paraffine, je kent immers de samenstelling niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100