Ik wil graag fotokaarten maken om te verkopen. Mag je naast het gebruik van eigen foto's ook afbeeldingen van Google halen voor de fotokaarten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Soms mag dat wel en soms niet. OP sommige afbeeldingen zit copyright. Dat betekent dat je de afbeeldingen niet mag kopiëren of opslaan. Neem contact op en dan kan je vragen of je die afbeelding mag gebruiken. dit is dat logo van copyright ©. Boeken, internet en televisie: overal vind je werken die zijn beschermd door het auteursrecht. De meeste informatie die je vindt op het internet mag je dus niet zomaar overnemen. Want dat staat in de Auteurswet. Als je iets wilt overnemen, moet je toestemming vragen aan de auteur. Als hij ja zegt, kan hij nog wel een paar eisen stellen aan het overnemen van zijn werk. Bijvoorbeeld: "Mijn naam moet er bij" "Ik wil geld hebben voor mijn werk" "Je mag het wel gebruiken, maar je mag er niets aan veranderen" "Jij mag het gebruiken, maar niemand anders mag het overnemen" misschien is dit ook handig om te weten: Mensen die iets maken, en graag willen dat iedereen het werk verspreidt, doen vaak afstand van een groot deel van hun auteursrecht. Je hoeft dan geen toestemming te vragen als je het werkt wilt gebruiken. De maker gebruikt dan bij het publiceren een "licentie". Een licentie is eigenlijk een stuk tekst, waarin staat wat je wel en niet mag doen met een werk dat iemand heeft gemaakt. Omdat er van zulke licenties veel meer mag dan van de Auteurswet, worden ze vaak vrije licenties genoemd, iets met vrije licenties valt onder Copyleft. Bekende voorbeelden van vrije licenties zijn: GFDL (GNU Free Documentation License, speciaal voor teksten gemaakt, maar ook bruikbaar voor andere werken) Creative Commons (voor alle soorten werken, bijvoorbeeld ook cd's en filmpjes) Kijk anders is op http://wikikids.wiki.kennisnet.nl/Copyright op wikipedia kan je er ook veel over vinden. Toegevoegd na 6 minuten: http://commons.wikimedia.org/wiki/Hoofdpagina?uselang=nl Daar zijn afbeeldingen waar geen copyright op zit. Neem wel de taal nederlands anders is er niks van te snappen. Ik hoop dat je er wat aan hebt

Bronnen:
http://commons.wikimedia.org/wiki/Hoofdpag...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Copyright
http://wikikids.wiki.kennisnet.nl/Copyright

Nee op sommige foto's zit copyright waardoor je deze niet zomaar mag gebruiken.

Dat mag, totdat je de de creatief eigenaar gesnapt word. Deze kan mits hij dit kan aantonen juridisch verhaal gaan halen.

Niet alle afbeeldingen die je op het internet kunt vinden zijn vrij van copyright. Als je dergelijke afbeeldingen gebruikt voor commerciële doeleinden dan kan de rechthebbende daar bezwaar tegen maken of van jou een terechte vergoeding voor het gebruik eisen.

Wie een afbeelding van een ander overneemt, heeft daarbij meestal toestemming van die ander nodig. Op vrijwel alle foto's en plaatjes op Internet rust namelijk auteursrecht. Ook portretrecht kan een rol spelen. Alhoewel het World-Wide Web begonnen is als een puur tekstueel medium, werd het pas populair nadat het mogelijk werd om afbeeldingen toe te voegen aan webpagina's. Tegenwoordig lijkt het er soms zelfs op dat de plaatjes belangrijker zijn dan de tekstuele boodschap. Eén van de eenvoudigste manieren om aan plaatjes te komen is door ze simpelweg van een andere webpagina over te nemen, of door bestaande afbeeldingen in te scannen. Wat weinig mensen zich daarbij realiseren, is dat wie een afbeelding van een ander overneemt, daarbij altijd toestemming van die ander nodig heeft. Op vrijwel alle foto's en plaatjes op Internet rust namelijk auteursrecht. Tevens is het niet altijd toegestaan je zelfgemaakte foto's op je eigen website te zetten. Zo is bijvoorbeeld bij een zelfgemaakte foto van andermans kunstwerk toestemming van de kunstenaar nodig. En staan er andere mensen herkenbaar op de foto, dan moet je als fotograaf rekening houden met het portretrecht.

Bronnen:
http://www.iusmentis.com/auteursrecht/nl/f...

Nee dat mag niet! Vrijwel alle foto's en alle plaatjes die op Internet beschikbaar zijn, zijn auteursrechtelijk beschermd. De meeste foto's op het internet zijn van iemand, namelijk van degene die ze gemaakt heeft. Dat ze op internet staan maakt die foto's nog niet algemeen bezit. Wat weinig mensen zich realiseren, is dat wie een afbeelding van een ander overneemt, daarbij altijd toestemming van die ander nodig heeft. Op vrijwel alle foto's en plaatjes op Internet rust namelijk auteursrecht. http://www.iusmentis.com/auteursrecht/nl/foto/internet/

je bent eigenlijk aan het stelen tenzij je het vraagt.. het beste is voor die handel een hele dag naar het strandt of bos zelf foto's maken of ergens anders meestal zijn ze dan mooier.vindt ik.. leuke hobby!!!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100