Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kun je aan het bloed zien of je de ziekte van Lyme hebt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In het bloed kun je zien of er antistoffen tegen de lyme-bacterie zijn. Zijn die antistoffen er, dan weet je dat je die bacterie ooit in je lichaam had. Het kan zijn dat die bacterie er nog steeds is en actief is, of dat hij er nog steeds is maar zich schuilhoudt, of dat je lichaam de bacterie heeft overwonnen en dat je nu "schoon" bent. Zijn er geen antistoffen, dan ben je ofwel nooit besmet geweest, ofwel je bent zo kort geleden besmet dat je lichaam nog geen tijd heeft gehad antistoffen te maken. De bacterie zelf is in het bloed niet waar te nemen. De gevolgen wel. Maar al heb je de antistoffen (zoals ik), dan weet je niet of de bacterie nog in het lichaam aanwezig is.

Bij een bloedonderzoek kan men dit bepalen:Om vast te stellen of een patiënt besmet in met de ziekte van Lyme, besluit de huisarts soms om een bloedonderzoek te doen na een tekenbeet. Dit wordt eigenlijk alleen gedaan als de huisarts een vermoeden heeft dat bepaalde klachten voortkomen uit de ziekte van Lyme.

Bronnen:
http://www.rovince.nl/kennisbank/bloedonde...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100