Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe hoog is de bloeddruk van iemand met hypertensie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als na een aantal metingen over langere periode de onderdruk boven de 100 is, wordt dat hypertensie genoemd

Men spreekt voor volwassenen van hypertensie bij: een bovendruk (systolische bloeddruk, SBD) van 140 mmHg (18,5 kPa), of hoger, en/of een onderdruk (diastolische bloeddruk, DBD) van 90 mmHg (12 kPa) of hoger. De 140/90 mm Hg grens is "unaniem".) Toegevoegd na 6 minuten: Vanaf deze waarden spreekt men van hypertensie. De vraag hoe hoog de waarde is van de bloeddruk van een persoon bij wie de hypertensie is gediagnostiseerd kan een leek niet beantwoorden. Dat dient men aan de (huis)arts te vragen.

Normaal boven de 120 maar je moet uitgaan van de leeftijd stel je bent 30 dan is en bovendruk van 130 normaal maar dit ligt ook aan de normale waarden van dit persoon

Nog niet zolang geleden is er een nieuwe standaard cvrm uitgekomen, dit is de richtlijn die is over de bloeddruk gaat. Volgens deze standaard wordt er gesproken van hypertensie als de bovenstuk boven de 140 mmHg is. Dit is als je uitgaat van een meting bij een dokter. Bij een 24-uurs meting is de bovengrens 135 mmHg. Als u zelf meet ligt de grens al bij 130 mmHg. Deze waardes gelden voor iedereen boven de 18 jaar. Ouderen (vanaf een jaar of 80) zijn een uitzondering. Bij hen mag een druk tot ongeveer 160 mmHg geaccepteerd worden. Alle andere waardes zijn verouderd.

Bronnen:
nhg standaard cvrm

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100