Wat kan je een beetje normaal eten als je een kalium beperking hebt?

dus dat je zo min mogelijk kalium binnen krijgt, en ook minder zout

Weet jij het antwoord?

/2500

Tips bij een kaliumbeperkt dieet U kunt het kalium beperken door de volgende richtlijnen te volgen: · Vervang aardappelen 2 x per week door rijst of deegwaar. Te denken valt aan macaroni, mie, spaghetti. · Eet liever geen groenten die veel kalium bevatten. U kunt deze groenten ook combineren met rijst of deegwaar in plaats van met aardappelen. Groenten die veel kalium bevatten zijn: spinazie, postelein, andijvie, tomaten, peulvruchten (kapucijners, bruine bonen, linzen, witte bonen). · Kook in ruim water en gooi dit kooknat weg. Kalium is namelijk oplosbaar in water. Bij het afgieten verliest u dit water waarin het kalium is opgelost. · Eet niet te veel rauwe groenten. Kalium is oplosbaar in water. Daarom is het kaliumgehalte van rauwe groenten hoger dan van gekookte groenten. · Eet maximaal 1 portie fruit per dag. Vers fruit bevat veel kalium, vooral bananen en kiwi’s. Fruit uit glas en blik bevat bijna evenveel kalium als vers fruit. · Drink niet te veel vruchtensap. Te denken valt aan sinaasappelsap, appelsap, tweedrank. Ook tomatensap bevat veel kalium. Wel kunt u frisdranken drinken, zoals sinas, seven up, tonic, cola etc. Ook suikervrije frisdranken zijn toegestaan zoals Royal Club light en Cola light. Deze bevatten geen kalium. · Gebruik geen tomatenketchup of tomatenpuree of producten waar dit in verwerkt is. · Neem maximaal 2 porties melk of melkproducten. Te denken valt aan vla, pap, pudding, yoghurt. · Neem maximaal 2 kopjes koffie per dag. · Neem liever geen cacao, noten en gedroogde vruchten (tutti frutti, rozijnen, krenten). Deze bevatten veel kalium. · Neem liever geen natriumarme producten. In deze producten is het keukenzout vervangen door kaliumzout en daardoor bevatten ze veel kalium. Overleg met uw arts hoe lang u dit dieet moet volgen.

Onderstaande producten hebben een erg hoog kalium gehalte, dus deze zou ik laten staan. sesamzaad linzen kekererwten soja bonen zonnebloempitten groene erwten bruine bonen witte bonen pinda's appelstroop cacao aardappelen tomaten waterkers spinazie postelein bladselderij peterselie yoghurt karnemelk olijven vijgen dadels rogge tarwe tarwekiemen zemelen gist zeewier (kelp) rozijnen gedr. vruchten zwarte bessen bananen sinaasappelen Blijft niet veel over, maar toch genoeg om gezond te kunnen leven.

Als je weinig kalium en zout moet gebruiken,is er meestal iets mis met je nieren. Ik hoop écht dat dit niet het geval is!! Mocht dit wel zo zijn vraag dan aan je specialist/nefroloog een verwijskaart voor de dieetiste!! Er zijn produkten waarvan je zelf denkt dat er bv weinig zout in zit terwijl t juist barst van het zout maar waar dit niet te proeven is!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100