Is bloed een orgaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja. Bloed is het enige orgaan dat zich vrij door het lichaam kan bewegen. Toegevoegd na 11 minuten: Een orgaan is een deel van een organisme met een specifieke bouw en functie. Ook de huid is een orgaan, een uitwendig orgaan.

Bronnen:
http://ikvanbinnen.nl/bloed-en-bloedsamenstelling/

Nee, bloed is een vloeistof op basis van water, bestaande uit rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplasma, wat weer bestaat uit voedingsstoffen, antistoffen, transporteiwitten, enzymen, etc. Bloed transporteert stoffen in, uit en door je lichaam. Je kunt het vergelijken met vrachtwagens die materialen naar een fabriek brengen, of kolen naar een energiecentrale of een vuilniswagen die afval naar de vuilstort brengt.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Bloed

Grofweg gezegd is een orgaan een functioneel onderdeel van het lichaam. We kennen natuurlijk het hart en de lever als orgaan, maar ook het oog of een arm is een orgaan. In principe zou zelfs ieder bot een orgaan genoemd kunnen worden. Maar met organen bedoelen we daadwerkelijk een verzameling van verwante weefsels. Een orgaan kan één of meerdere taken hebben en werkt vaak samen met andere organen. Met deze omschrijving van: https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/150955-organen-en-orgaanstelsel-of-orgaansysteem.html kun je het bloed een orgaan noemen, omdat het een verzameling is van eenduidige cellen zoals rode bloedlichaampjes, leucocyten en bloedplaatjes welke in het plasma bijeen worden gehouden in het bleodvatstelsel. Toch blijkt er een scheiding van geesten te zijn voor wat betreft het benoemen van bloed als orgaan (in onderstaande slechte Google vertaling): http://www.seandara.com/is-bloed-een-orgaan-ontdek-het-menselijk-bloed.html

Ja, want een orgaan is een deel van je lichaam met een bepaalde functie. Bloed zorgt ervoor dat je gezond blijft en dat je kan leven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100