Vroeger werden aan cakes e.d geen bakpoeder toegevoegd, terwijl het nu bijna overal inzit. Kan dit na het eten nawerking hebben?

Maagzuur, oprispingen e.d.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat kan inderdaad. Bakpoeder bevat een aantal stoffen, meestal een carbonaat en een zuur. Als een carbonaat met water en een zuur in aanraking komt, zal het ontleden in verschillende componenten, waarbij ook koolzuurgas ontstaat. Dit zorgt voor het rijzen van het deeg. Het kan zijn dat na het eten van iets waar bakpoeder in zit, je lichaam daarop reageert door oprispingen. Zoiets gebeurt ook wel eens na het drinken van frisdrank met koolzuur.

Nee, weliswaar komt er koolzuurgas vrij tijdens het bakproces, waardoor de cake rijst, maar bij 80 °C is het totaal uitgewerkt... er komt dus geen koolzuur meer vrij uit een eenmaal gebakken cake...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100