Waaroom kan bijvoorbeeld een donor met bloedgroep O bloed aan een patiënt geven met bloedgroep A?

Wij hebben het met biologie over bloedgroepen (alleen over de ABO bloedgroepen), antigenen en antilichamen. Ik snap dat de bloedgroepen verschillende antigenen en antilichamen in hun bloed hebben alleen iets is niet duidelijk.
Een donor met de bloedgroep O kan bijv. bloed geven bij een bloed transfusie aan iemand met bloedgroep A, maar andersom niet want dan gaat het klonteren.
Hier de antigenen en antilichamen van A en O.

A
antigenen: A
antilichamen: anti-B

O
antigenen: geen
antilichamen: anti-A en anti-B

Hoe kan iemand met bloedgroep O nou bloed aan iemand geven met bloedgroep A? Antilichaam Anti-A (in O) en antigen A (in A) gaan klonteren dus ik snap niet dat bloed van O gegeven kan worden aan A. Is dit omdat de antilichamen van de donor niet worden meegenomen of licht het aan de snelheid waarop het gedoneerde bloed in het lichaam van de patiënt komt (dat zei mijn biologiedocent). Kan iemand het uitleggen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het draait (als je zaken als bijvoorbeeld de Rhususfactor buien beschouwing laat) alleen om de gegeven rode bloedlichaampjes. Bij bloedgroep 0 (spreek uit: nul!) zitten op die rode bloedlichaampjes geen stoffen die reacties oproepen in ander bloed. Hij wordt daarom de universele donor genoemd. Daar staat tegenover dat hij tegen die stoffen (die hij dus zelf niet heeft) wél anti-lichamen heeft. Hij kan dus (behalve van andere 0's) van niemand bloed ontvangen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100