Is de aandoening anosmie van geboorte af te genezen?

Het niet kunnen ruiken dus.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, dat is dan niet te genezen. Anosmie wil niets anders zeggen dan het afwezig zijn van geur-beleving. Bij hyposmie is de geurbeleving verminderd, maar wel nog aanwezig. Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor anosmie optreedt; veel mensen kennen het wel van bijvoorbeeld een verkoudheid (al gaat het dan meestal eerder om hyposmie.) Anosmie kan echter ook al bestaan bij de geboorte. Ik ken eigenlijk maar twee syndromen waarbij dat optreedt, de familiaire anosmie en het Syndroom van Kallmann. Familiaire anosmie is een familiair voorkomend probleem waarvan de precieze oorzaak nog onduidelijk is. Bij het syndroom van Kallmann wordt bij de ontwikkeling in de baarmoeder een deel van de hersenen (waaronder het deel dat de reukzin verzorgt) niet aangelegd. Er bestaan nog geen mogelijkheden om na de geboorte de hersengebieden alsnog te laten vormen en dus bestaat er geen behandeling hiervoor. Maar zelfs al zouden alle structuren die nodig zijn om te ruiken goed aangelegd zijn, maar er een andere reden is waardoor er niet geroken wordt en dat probleem op latere leeftijd verholpen wordt, dan nog zal dat kind nooit iets ruiken omdat de benodigde hersengebieden dan niet ontwikkeld worden. Stel bijvoorbeeld dat een kind geboren wordt met neuspoliepen en daardoor nooit door zijn neus ademt. Als de poliepen dan verwijderd worden als het kind een paar jaar oud is, dan zijn alle structuren (het slijmvlies met reukreceptoren, de reukzenuw) volledig intact en werkzaam; het gebied in de hersenen om de prikkels van de reukzenuw te verwerken en interpreteren zijn dan echter zo onderontwikkeld dat die verwerking niet meer plaatsvindt en het kind niets zal ruiken. Na een bepaalde leeftijd is het onmogelijk de hersenen dit ooit nog te leren.

Congenitale anosmie is moeilijk te diagnosticeren omdat het niet te zien is op medische testen. Mensen met deze aandoening moeten ermee leren leven omdat er tot op heden nog geen behandeling mogelijk is.

Bronnen:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoe...

Nee. Aangeboren anosmie kan samenhangen met het zeldzame syndroom van Kallmann. Daarnaast komt ook familiaire anosmie voor, zonder overige afwijkingen. Er bestaat tot op heden geen effectieve behandeling. Het reukverlies moet worden geaccepteerd als handicap. Om hier zo goed mogelijk mee om te gaan is het van belang om het voedingspatroon aan te passen. Want reukverlies heeft een groot effect op de smaakbeleving. Maar er moet wel worden opgepast voor overmatig gebruik van zout en suikers. - Door pittiger, kruidig eten met meer aandacht voor zoet, zuur, zout en bitter kan het eten aantrekkelijker worden gemaakt. - De smaak en het gevoel in de mond worden extra belangrijk. Gebakken en gefrituurde gerechten van goede temperatuur smaken beter dan gekookte groenten en stamppot. - Bitter lemon is een frisdrank die over het algemeen gewaardeerd wordt door mensen met reukverlies. Voor de veiligheid is het aan te bevelen rook- en gasmelders in huis te installeren.

Bronnen:
http://www.kno.nl/index.php/patienten-info...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100