Wie van de kinderen hebben recht op een erfenis van de vader?

Mijn vader heeft 6 kinderen van 3 verschillende vrouwen. De laatste vrouw is mijn en mijn zusjes moeder. Mijn vader is getrouwd geweest met mijn moeder en ik en mijn zusje zijn erkent door hem. Volgens mij zijn mijn andere broers en zussen van de andere moeders ook erkent geweest, omdat hun ooit dezelfde achternaam hadden als mijn vader. Ik en mijn zusje hebben nog steeds dezelfde achternaam als mijn vader, maar mijn andere broers en zussen van eerdere relaties niet meer. Ze hebben die wel ooit gehad. Of hun ooit erkent zijn, weet ik niet, we hebben geen contact, maar omdat hun de achternaam van mijn vader ooit hadden, neem ik aan dat mijn vader hun wel heeft erkent. De eerste 3 broers en zus hebben een achternaam van een andere vader aangenomen. Ik weet niet hoe, en of hun moeder getrouwd is met die nieuwe vader. Wie is hier nu erfgename? Alvast hartelijk dank!

Weet jij het antwoord?

/2500

Lijkt me dat jullie allemaal erfgenaam zijn. Achternaam veranderen zegt niet veel over erkenning, tenzij je broers/zussen door andere mensen zijn geadopteerd (dan wordt de juridische familieband doorbroken), maar ze kunnen ook gewoon de achternaam van een stiefouder hebben aangenomen zonder geadopteerd te zijn (voor zover ik weet). Erkenning kan daarnaast ook teruggedraaid worden als jullie vader kan aantonen dat de kinderen niet biologisch van hem zijn, maar dat lijkt hier niet het geval te zijn. Ik veronderstel daarom dat jullie allen daarom erfgenamen zijn. Qua verdeling van de erfenis wordt het zonder meer gegevens lastiger. Als ik veronderstel dat er geen partner meer is en geen testament meer is, hebben alle kinderen recht op een gelijk aandeel in de erfenis, dus 1/6 deel. Is er een testament dan geldt er een andere verdeling. Maar ook als je vasder jullie of zijn andere kinderen uit het testament heeft gelaten, blijven jullie erfgenamen. In Nederland kan je je eigen biologische kidneren (gelukkig) niet onterven, tenzij het misdadigers (en dan alleen op bepaalde strafrechtelijke dingen) zijn.

Alle erkende kinderen hebben recht op een deel van de erfenis. Kinderen die niet erkend zijn door hun vader, krijgen ook zijn erfenis niet. Dat is vaak ook de bedoeling van de vader! Maar niet iedereen weet dat het mogelijk is om na overlijden vaderschap te laten vaststellen. Achteraf vaderschap vaststellen gebeurt in een gerechtelijke procedure. Dit betekent dat een kind dat eerst geen erfgenaam was, dat achteraf toch wordt!

Bronnen:
http://koop.notaservices.nl/node/1340

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100