Ik ben bang dat mijn vriendin zelfmoord gaat plegen. Wat moet ik doen?

Ik weet dat mijn vriendin problemen heeft thuis en op school een beetje gepest wordt maar nu ben ik bang dat mijn vriendin zelfmoord wil plegen. Ze heeft al een paar keer aan mij gevraagd hoe het zou zijn om dood te zijn en of ze het wel verdiend om als ze dood is naar de hemel te gaan. Laatst was haar skype-status "Er is nog maar 1 oplossing. Dan zijn alle problemen weg. Voor mij en voor iedereen." Wat moet ik doen om haar te helpen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik heb in exact dezelfde situatie gezeten als je vriendin. Zeg alsjeblieft niet zoiets stoms tegen haar als "het komt allemaal goed". Mensen zijn snel geneigd dit te zeggen ter geruststelling, maar daar kan ik zo ongelofelijk kwaad om worden. Tenzij jij exact weet wat zij meemaakt heeft en wat ze vroeger allemaal heeft moeten verduren, kan jij NIET weten waar je over praat. Met haar ouders overleggen lijkt me ook geen optie want ze heeft problemen thuis. Als ze op school praat met docenten, en ze horen dat ze dit soort problemen heeft EN gepest wordt, zijn zij verplicht dit te melden bij Jeugdzorg. Ik werd zelfs tijdens school uit de les gehaald om gesprekken met Jeugdzorg te hebben. Met complete vreemdelingen dus. Ik voelde me gewoon gevangen daar. Zorg dat ze je in elk geval vertrouwt. Vraag haar gewoon of ze alles een keer op een rijtje wil zetten. Wat zit haar allemaal dwars, wie zijn de mensen die haar leven zo moeilijk maken en waarom? Het is voor haar ook goed om iemand te hebben waar ze ALLES tegen kan vertellen zonder dat er raar opgekeken wordt. Probeer haar zoveel mogelijk uit haar rotleventje te halen. Neem haar mee naar plekken die haar leuk lijken of laat haar een paar dagen bij jou slapen als dat kan/mag. Zorg dat ze ziet dat het ook heel anders kan, en dat ze gewoon geaccepteerd wordt. Als jij fijne ouders hebt die bereid zijn mee te werken kan dat ook een enorme invloed op haar hebben.

Er is een site https://www.113online.nl/ deze gaat speciaal over zelfmoord.. hier staan veel tips

Ik denk dat het voor je vriendin heel belangrijk is dat ze met jou kan praten. Blijf haar steunen. Luister vooral goed naar haar. Dat jij er voor haar bent is een grote steun. Als het lukt probeer dan zelf positief en vrolijk te blijven. Verder denk ik dat het heel belangrijk is dat jij er met iemand anders over praat. Dat kunnen jouw ouders zijn of bijv. een leraar van school. Door er met iemand anders over te praten deel je de verantwoordelijkheid. Je kan dan samen bedenken wat jullie kunnen doen. Samen sta je sterker.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100