Is het wandelen op een loopband even gezond voor de rug(spieren) als wandelen op de straat of bos?

Ik ben van plan om een loopband aan te schaffen maar vroeg mij af of het minder gezond(er) is voornamelijk voor wat de rug(spieren) betreft dan wandelen op de straat of bos?

Weet jij het antwoord?

/2500

Misschien is het net zo gezond in beweging, maar bij lopen in bos of op het strand adem je gezonde lucht in en dat doe je niet op je zoldertje.

Het is minder gezond. Het lopen in een beschermde omgeving geeft niet meer weerstand terwijl wanneer je dat doet in weer en wind je een weerstand opbouwt. Daarnaast is de lucht buiten vaak zuiverder dan de lucht in een kamertje waar je hevig aan het zweten bent. Toegevoegd na 19 minuten: Overigens is het lopen buiten op ongelijk terrein beter voor de rugspieren, ze moeten dan meer werk verrichten dan op een vlakke loopband.

Ik zie dat iedereen het over frisse lucht heeft, maar dat is natuurlijk je vraag niet. We zouden dan ook wel kunnen zeggen: de kans dat je over een boomwortel struikelt is op een loopband veel kleiner. Maar eigenlijk komt mijn antwoord daar wel op neer... Je hebt het over je rugspieren. Ik denk dat het goed is om op een loopband te beginnen. Die is stabiel en vlak, en daarop kun je een goed begin maken met het opbouwen van je conditie en het versterken van je spieren. Maar anderzijds is een loopband wel statisch. Dat wil zeggen dat je je rug relatief weinig gebruikt, omdat je geen bochten om hoeft, en niet of nauwelijks hoeft te corrigeren voor oneffenheden in de ondergrond, waar je juist je rugspieren voor nodig hebt. Dus als je voelt dat je rug sterker wordt, zou ik zeker ook buiten gaan lopen, en dat steeds meer uitbreiden.

Nee. Op een loopband kun jij jezelf makkelijker blesseren dan bij wandelen op straat. Het is verleidelijk om de loopbandoefening net iets zwaarder in te stellen dan je daadwerkelijk aankunt, en blessures liggen dan op de loer. Het meest gezonde en natuurlijke is overigens het lopen op blote voeten op natuurlijke ondergrond, als strand of bos. Aangezien de meeste mensen in Nederland dit niet meer gewend zijn, geef ik hier het advies om dit langzaam op te bouwen. Wat Nederlanders over het algemeen doen, is lopen op onnatuurlijk verharde ondergrond, en dan ook nog eens op schoenen die de stappen absorberen. Heeft als je logisch nadenkt totaal niets natuurlijks meer. Laat gewoon je blote voeten contact maken met de frequentie van moeder aarde, en wandel je gezond. Maar bouw het langzaam op. Begin met korte wandelingen. Een half uur om mee te beginnen is meer dan genoeg.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100