Hoe leer je als Borderliner om te functioneren in de maatschappij?

http://nl.wikipedia.org/wiki/Borderline-persoonlijkheidsstoornis

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is heel erg moeilijk, je kunt makkelijker de maatschappij leren om te gaan met een borderliner....

Waarschijnlijk is deze hulp alleen weggelegd voor therapeuten die hier degelijk in opgeleid zijn. Ook de nazorg buiten de therapie groep zal ook door gekwalificeerd personeel moeten gebeuren.

Laat je niets aanpraten. Borderline is een stempeltje. Neemt niet weg dat je ergens last van hebt. De wereld is groot en jij bent klein? NEE. Waarom is het niet andersom? Leer in jezelf te geloven en je weet het.

DE maatschappij zal zich moeten aanpassen aan de borderliner, helaas een andere keuze heb jij niet...

Ten eerste moet je het bij je eigen kunnen maar ook zeker willen erkennen. En dan in ieder geval toe durven geven, en daarna hulp zoeken om dingen anders te zien omdat deze van normaal tot heel extreeem kunnen reageren. Als je hulp krijgt helpt dit niet met een paar gesprekken maar heb je echt langdurige hulp nodig en van heel dichtbij. Het is moeiijk om met een borderliner om te gaan, en daarom is het ook moeilijk om zonder hulp te kunnen functioneren in de maatschappij. Omdat deze je het ene moment geweldig vindt en het volgende moment ben je niets meer voor deze persoon. Dus met goede hulp kan je geleerd worden te functioneren in de maatschappij.

Allereerst is het goed om de hoop niet te verliezen en te geloven in je eigen kunnen. Verzet je tegen het gevoel dat iedereen tegen je is. Vervolgens kun je beginnen te leren mensen te vertrouwen. Dit is een lastig proces, want als borderliner heb je het gevoel dat anderen jouw vertrouwen voortdurend schaden. Daarom vind je het ook moeilijk je te binden aan andere mensen. Als borderliner heb je de neiging om mensen en situaties in te delen in goed of slecht. Om mensen te kunnen vertrouwen, moet je leren nuanceren. Dat betekent dat je voortdurend leert beseffen dat er niet alleen wit en zwart is, maar dat er ook allerlei grijstinten bestaan. Wie vals zingt heeft geen vals karakter. Iemand die onaardig doet, is nog geen onaardige persoon. Je moet gaan inzien dat niet elke dag hetzelfde is. Soms gaat het beter; soms gaat het slechter. Maar weet dat je uit elk dal weer kunt opklimmen. Besef dat dit groeiproces tijd kost. Je verandert niet van de ene op de andere dag. Neem die tijd, want je hebt die tijd.

Een borderliner (bah, is een etiket) mag zich best proberen aan te passen aan de maatschappij en de maatschappij zou best wat toleranter mogen zijn jegen de "borderliner". Helaas werkt dit laatste niet zo goed in de praktijk. Wel kan een persoonlijke coach (bij voorkeur iemand de jij vertrouwt) hierbij helpend zijn en een brug helpen slaan tussen jou en de maatschappij.

Een therapievorm, specifiek voor bordeliners kan echt een uitkomst zijn. Je wordt bewust van je eigen gedrag en hoe je hier het beste mee om kan gaan etc. Deze therapie heb je bijvoorbeeld 2 of 3 dagen in de week, voor de duur van 6 mnd. Overleg eens met je therapeut, of zo'n groep wat is voor je.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100