Mijn zus heeft mogelijk anorexia. Wat moet ik doen?

Mijn zus is erg onzeker over zichzelf en denkt dat ze veel te dik is. Ze probeert zo min mogelijk te eten om af te vallen (terwijl ze niet dik is), maar dat loopt nogal uit de hand. Ze eet op 1 dag alleen maar 1 stuk fruit (een peer ofzo) en dan eet ze bij het avondeten minder dan een bord. Haar benen en schouders beginnen in te zakken, Mijn ouders maken zich ook erg zorgen en we denken dat ze nu een BMI van 16 heeft. Als wij het met haar erover beginnen, wordt ze heel boos. Ze heeft een nogal sterk karakter, waardoor wij haar niet naar een deskundige kunnen brengen. Wat kunnen wij doen?

Toegevoegd na 1 uur:
Ze is 17 jaar oud (bijna 18) en volgend jaar zit ze in haar examenjaar. Ze gelooft zelf niet dat ze verkeerd bezig is en loopt eerder van huis weg dan dat ze naar een deskundige gaat. Mijn moeder is huisarts en weet ook dat ze verkeerd bezig is. Ze geeft niet over en sport niet abnormaal veel, omdat ze laatst een operatie aan haar knie moest ondergaan.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bedenk eerst dat anorexia een verslavingsziekte is en vervolgens hoe moeilijk het is om verslaafden ervan te overtuigen dat ze ongezond bezig zijn. Iemand met anorexia is verslaafd aan de honger, omdat die precies dezelfde stofjes genereert als bij drugsverslavingen en hardlopen. Natuurlijk speelt er meer mee, zoals weerzin tegen bepaalde voedingsstoffen zoals eiwitten maar het is belangrijk in te zien waardoor de anorexia in stand wordt gehouden. Verdringingsmechanismen, zoals ontkenning, spelen een grote rol bij verslavingen. Als iemand met een drank-, drugs- of nicotineverslaving zelf niet enigszins gemotiveerd is dan kun je het schudden. Daarom heeft confronteren met de feiten, aandringen, drammen etc. eerder een averechts effect. Natuurlijk moet de omgeving ingrijpen als er direct gevaar dreigt. Daar zijn bepaalde criteria voor, zoals de grens leggen bij een bepaalde BMI. Anorexia is geen flauwekul maar een ernstige ziekte, die veel te vaak fataal afloopt. Maar het is beter degene die eraan lijdt te respecteren en ervoor te zorgen dat je de relatie niet kwijtraakt. Dat is de beste basis om ook over gezondheidsaspecten en de anorexia in gesprek te komen, liefst op initiatief van die ander, in dit geval jouw zus.

Je ouders moeten natuurlijk gewoon wél met haar naar een deskundige gaan, om te beginnen bij de huisarts. Ik weet niet hoe oud jouw zus is, maar haar ouders zijn de eerst aangewezen personen om haar de hulp te bieden die ze nodig heeft. Dat zij daar niet voor open staat, is een van de kenmerken van (beginnende) anorexia. Het is dus zaak om die onwil te doorbreken en haar desnoods mee te sleuren naar de huisarts. Die kan met haar gaan praten en haar doorverwijzen naar de hulpverlening die ze nodig heeft. In het uiterste geval - ze wil echt niet en werkt totaal niet mee - kun je haar bij wijze van shocktherapie de volgende video laten zien van een jong meisje dat onlangs is doodgegaan aan anorexia: http://www.youtube.com/watch?v=2SvX3Ij-02M. Kijken of ze dan nog steeds op een dieet van een stuk fruit per dag blijft zitten. Waarschijnlijk schrikt ze er zo van dat ze het wel uit haar hoofd laat.

uit eigen ervaring weet ik dat ontkennen geen zin heeft. ik bedoel, ga haar niet vertellen dat ze helemáál niet dik is en dat het allemaal best meevalt etc ... (hoe weet je overigens dat ze niet overgeeft?!) heb haar gewoon lief! Zeg tegen haar dat je van haar houdt. Praat NIET over haar 'lijn' zowel positief als negatief heeft een verkeerde uitwerking. (hierdoor wordt ze alleen maar bevestigd dat het belangrijk is hoe ze eruit ziet) Laat haar niet steeds verder van je afdwalen door haar steeds te vertellen dat ze verkeerd bezig is en dat ze niet dik is etc ... Geef haar gewoon veel bevestiging in WIE ZE IS als persoon en raak haar veel aan en knuffel haar zoveel mogelijk !!! dát is wat ze nodig heeft. (nogmaals, eigen ervaring) Hopelijk kun je wat met dit antwoord. helaas kan ik je geen pasklaar antwoord geven, daarvoor is de problematiek te complex. Maar dit is een begin.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100