Als je kijkt op het niveau van de symptomen, de verschijnselen, dan zou je in sommige gevallen best ver kunnen komen als je een bepaalde diagnose zou willen stellen. Zo kunnen symptomen als verlies van eetlust, concentratieverlies, slapeloosheid, moeite met het nemen van beslissingen, somberheid, prikkelbaarheid en traagheid in denken, ook voorkomen bij een depressie.
Maar niet alles wat bepaalde symptomen veroorzaakt, duidt op ziekte. Zo kun je zweterig zijn als je koorts hebt, en door griep kun je je enorm zwak voelen en overal spierpijn hebben. Maar als een marathonloper over de finish komt, nat van het zweet, slap in de knieën en met overal pijn, wil dat nog niet zeggen dat hij ziek is. En heb je wel eens kippenvel gehad bij het horen van een prachtig muziekstuk, of het bekijken van een spannende film? Toch had je het niet koud. Of wat denk je van enorme hoofdpijn door langdurig turen naar een lastige tekst met kleine lettertjes. Je had hoofdpijn, maar je was niet ziek.
Zoals ik het zie en beleef, heeft ons lichaam gewoon minder mogelijkheden om gevoelens te uiten dan dat onze geest aan mogelijkheden heeft om deze gevoelens te ervaren. Je kunt kippenvel hebben zowel van angst als van verrukking, of gewoon omdat je het koud hebt. De lichamelijke reactie is exact hetzelfde, maar toch weet onze geest te onderscheiden om welk gevoel het hier gaat. Die marathonloper uit het eerdere voorbeeld zal zich heus niet afvragen of hij misschien griep heeft omdat hij zo zweet, doodmoe is en overal pijn heeft. Die weet donders goed dat hij zich zo voelt omdat hij net en marathon heeft gelopen.
Zo is het ook met verliefdheid: de uiterlijke en de fysieke symptomen kunnen misschien lijken op die van een depressie of van een andere stoornis, maar dat wil nog niet zeggen het het ook hetzelfde IS. Onze geest weet perfect wat er aan de hand is, en zo weten wij dat we niet ziek zijn, maar verliefd. Hoewel het bij sommige mensen pas laat lijkt door te dringen.. En dan laat ik even buiten beschouwing dat je van liefdesVERDRIET ook echt daadwerkelijk depressief zou kunnen worden, dat er dan soms van een rouwreactie sprake kan zijn. Maar daar kan elke vorm van verlies voor zorgen, en elke tegenslag kan dergelijke gevoelens oproepen. Al gaat het in de ene situatie wat dieper dan in de andere misschien. Maar als het puur gaat om verliefdheid zelf: nee, dat is geen ziekte. Soms lijken de verschijnselen op die van een ziekte, maar daarmee IS het nog geen ziekte.