Wat wordt er precies bedoeld met de medische toestand 'stabiel, maar wel kritiek'?

... of ook wel: stabiel, maar wel in levensgevaar?

Ik heb altijd het gevoel dat die twee duidingen niet samengaan...

Toegevoegd na 39 minuten:
Even wat meer verduidelijking van mijn verwarring;
In de mechanica heb je een stabiel evenwicht; 'invloed' van buitenaf kan het subject uit evenwicht brengen, maar het subject zal weer terug in evenwicht geraken.
Dan heb je een metastabiel evenwicht; in dat geval mag de invloed niet te groot zijn, anders raakt het subject 'voorgoed' uit evenwicht.
Dan heb je een labiel evenwicht; dat is het verhaal van een driehoek op zijn punt. Een klein zetje en het subject is 'voorgoed' uit evenwicht.
(Zie ook Wiki, link hieronder.)

In de medische wereld heeft 'stabiel' blijkbaar een andere betekenis - namelijk die van 'evenwicht'. Afhankelijk van de ernst van de situatie spreekt men dan van kritiek of niet-kritiek. Moet ik het zo zien?

http://nl.wikipedia.org/wiki/Evenwicht

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat betekent dat er geen verandering op is getreden (meestal : geen verslechtering, maar dus ook geen verbetering) en dat het nog op elk moment kan omslaan, en enig levensgevaar zeker nog niet geweken is. Stabiel betekent dus niet per definitie dat het goed gaat. Meer dat er gewoon geen verandering is. Stabiel is in ziekenhuizen dan ook vaak meta-stabiel ; als een driehoek die mooi balanceert op zijn punt, maar elk moment door het minste of geringste om kan slaan. Toegevoegd na 22 minuten: 'Stabiel' is uiteraard overdrachtelijk ; letterlijk liggen ALLE patienten op de IC stabiel, en donderen ze niet zomaar uit hun bed. Het gaat inderdaad om het 'evenwicht', de status-quo van de gezondheidstoestand. Die kan heel slecht zijnen om de haverklap verslechteren of verbeteren, die kan vrij goed zijn maar voortdurend wat schommelen, maar ook stabiel. En of het nu goed is of slecht, dat betekent dat er weinig veranderingen zijn. De status blijft echter goed of kritiek. Stabiel betekent dus meestal : geen nieuws, maar we zijn er nog niet.

Stabiel betekent dat de waarden (redelijk) gelijk blijven. Dit betekent niet dat die waarden ook goed/gezond zijn.

In de medische spreektaal betekent het begrip stabiel dat alles het zelfde blijft..geen vóór- en geen achteruitgang. Kritiek houdt in: Gevaarlijk..maar nog niet levensgevaarlijk. Stabiel maar wèl kritiek betekent dus: Een gevaarlijke situatie voor de patiënt waarbij voorshands echter geen verslechtering optreedt..of wordt verwacht. Groet, Ton

Je refereert met je vraag waarschijnlijk aan de toestand van Friso, die is bedolven onder een lawine tijdens het skieën. Kritiek betekent dat hij er sowieso slecht aan toe is. Stabiel betekent dat hij weliswaar met succes gereanimeerd is, maar dat de artsen er niet in geslaagd zijn om zijn kritieke toestand vanaf het moment van reanimatie te verbeteren. Stabiel betekent ook dat zijn toestand niet erger is geworden vanaf het moment van reanimatie.

Nee, in de medische wetenschap betekent dat hetzelfde. Iemand is instabiel als zijn bloeddruk bijvoorbeeld teveel naar beneden gaat, met medicijnen wordt dat weer bijgesteld, bloeddruk gaat omhoog, maar te ver, hart raakt weer in de problemen, moeten weer medicijnen gegeven worden om het hartritme goed te krijgen, daardoor begint de bloeddruk weer af te nemen. Kortom, paniek en een driehoek die nu eens de ene, dan weer de andere kant opvalt. De toestand wordt kritiek genoemd als de levensfuncties niet goed genoeg zijn om enige tijd zonder bijstand te overleven en de mogelijkheid bestaat dat weefsels zodanig beschadigd zijn, dat geen herstel optreedt maar een verslechtering van de toestand.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100