Hoe zorg je ervoor dat je relaxt bent voor en tijdens een presentatie?

Tijdens presentaties heb ik teveel last van zenuwen en daardoor lopen mijn presentaties in de soep. Hebben jullie tips?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wat ik nu ga zeggen is natuurlijk ethisch niet verantwoord, maar ik rook, als ik gespannen ben een jointje vantevoren. Zorg dat je die ochtend niet te laat uit bed bent gekomen, en drink drie kwartier á een uur voor je presentatie lekker een kopje koffie met een jointje erbij. Voor mij heeft het ontzettend goed gewerkt!

Mijn persoonlijke trucje: ik stel me voor dat ik niet een presentatie moet geven, maar dat ik een acteur ben met de rol van iemand die een presentatie geeft. Klinkt misschien raar, maar het werkt wel.

Bij mij helpt altijd: Een spiekbriefje met kernpunten Goede inleiding/afronding in gedachten hebben, met nog een kleine herhaling van de belangrijkste punten Luisteren naar evt. tussengegooide opmerkingen uit het publiek, en daarop gelijk ingaan Oogkontakt maken met je luisteraars : anders sta je tegen een muur te praten ipv. tegen mensen. Zorg, dat er iets te lachen valt, al is het maar in je inleiding dat je bloednerveus bent, omdat je dit niet iedere dag doet, en je staat te shaken in je tuig.... Geef aan, welke onderdelen van je presentatie jou moeilijkheden hebben gegeven toen jij er voor het eerst mee geconfronteerd werd - dit kweekt begrip, dat het voor jou ook niet allemaal gesneden koek is Verwelkom iedere vraag, en zie het als bewijs ervoor, dat je presentatie interessant is geweest. Houd het zo kort en bondig mogelijk Suc7, je kúnt het !!!

Gun jezelf een moment van ontspanning vlak voor je presentatie. Ga bijvoorbeeld even wandelen naar het bos, lekker bad of ff naar de sauna.

Goed voorbereiden, dat is het halve werk. Begin op tijd met het voorbereiden van je presentatie. Laat deze controleren door een deskundige. Kijk kritisch naar je presentatie en verplaats je in de luisteraars. Wat willen zij weten? Is mijn presentatie duidelijk? etcetera. Het helpt ook om een vast volgorde te houden en duidelijk vooraf te zeggen hoe lang een presentatie duurt en waneer men vragen kan stellen ed.

Dit probleem had ik ook en heb ik zo opgelost: Oefen je presentatie voor een video camera. Kijk hem terug en schrijf verbeter punten op. Herhaal dit 5 keer en laat dan je laatste filmpje aan mensen zien die niet bang zijn om kritiek te geven. Pas je presentatie weer aan en kijk op youtube naar de beste spreker ter wereld en pas dingen van hun toe in je eigen presentatie. Lees nog wat over lichaamstaal, trek je mooiste kleding aan en oefen je nieuwe presentatie nog 5 keer voor de camera totdat je niet meer jezelf de presentatie kan horen geven. Zorg dat je in je zelf geloofd dan gaan anderen ook in jou geloven. Oefen dus tot je er ziek van word voor de camera en dan gewoon je best doen! Succes

Stel je 't publiek naakt voor.

Borreltje?

Je zou een goede collega kunnen vragen er een duo presentatie van te maken, dan sta je niet zo alleen en is het voor het publiek meestal ook iets levendiger. Ik roep altijd dat ik graag een 'interactieve' bijeenkomst wil hebben, waarbij men dus tijdens de presentatie vragen of opmerkingen mag stellen. Dat maakt het ook iets luchtiger, mits je de agenda en klok wel in de gaten blijft houden.

ik doe altijd of er eigenlijk niemand is.

Verruim je geest!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100